SLOVENSKI GLOBUS – avtor Jani Guna - November

Drage  gledalke in spoštovani gledalci naše televizije ETV, zdaj pa res lahko vsi skupaj rečemo, da se tole letošnje, sicer ne preveč prijazno leto, dokončno in neizogibno steka v svoje metafizične arhive naše trenutne civilizacije, ki se s svojimi globalnimi plani nevarno premetava v neverjetnem kaotičnem in na videz zmedenem dogajanju, takemu, ki množično seli narode in usmerja migracije, kar lahko vidimo vsak dan, takemu, ki dozira vojne, epidemije in vpliva na vremenske razmere, uničuje posamezne države in menja vlade, si na vse pretege skuša podrejati palnetarna naravna bogastva z vsiljevanjem raznih prosto trgovinskih sporazumov in sploh lahko rečemo, da se že sleherniku svita, kako je v igri ene sorte nova kolonizacija in ekonomska okupacija, koder se izvorni kolonizator in okupator skriva in deluje iz ozadja preko raznih legitimnih asociacij.

 

Ta proces je načrtovan in kontroliran in se zagotovo ne uresničuje le z direktnimi vulgarnimi vojnami, z vojaškimi intervencijami in umetno napeljanimi družbenimi spremembami, ki naj bi diktatorske režime zamenjale za demokracijo, a v resnici ustvarijo le splošni družbeni kaos, kjer korporacijske tolpe očitno in zlahka kradejo naravna bogastva, kot je denimo nafta, ampak se prevzem planeta dogaja seveda tudi bolj subtilno. V primitivnejših in socialno brutalnih okoljih najlažje z netenjem verskih ekstremizmov in s financiranjem plemenskih paravojaških milic, v razvitejših družbah, pa s pretkanim brisanjem meja nacionalnih držav, ki se združujejo v velike formalne unije, ker jih tako lažje kontrolirajo.  

 

Vsi ti globalno vodeni procesi superkontrole nad planetom so kakopak dolgoročni, čeprav danes v Evropski uniji že izdatno čutimo, da so se začeli izvajati že bolj brutalno, direktno in provokativno. V tak finiš sodijo izdatno financirane migracije okupacijskih trojanskih kolon inferiornih etičnih standardov, ki napadajo evropski socialni sistem in evropsko kulturo, sem sodijo s strani fašista Soroša financirana anarho levičarska gibanja in tolpe, ki promovirajo kaos in razkroj družbene pogodbe in sem seveda sodijo tudi provokacije in vojaška izzivanja.   

Ne da se več slepiti pred dejstvom, da se svetovni družbeni red oblikuje povsem na novo in z novimi zakulisnimi pravili igre, ki jih določajo s strani Iluminatov vodene mreže. Presenetljivo pa je, da se to zadnja leta uveljavlja tako direktno, odkrito in samozavestno, kot še nikoli do sedaj. Evropska unija in sevda mi z njo, smo - hočeš, nočeš - del tega vobčega prerazporejanja dobrin, centrov moči, profita, stopnje manipulacije in uvajanja novih družbenih odnosov, katerih navidezna podoba promovira napredek, svobodo, inovativnost, konkurenčnost in sploh eno večjo ohlapnost tržnih in drugih mehanizmov, ki bodo menda za vse dobri, pri čemer pa nas te izjemno agresivne zahteve družbenih sprememb puščajo v nekem krču, iz katerega se le počasi treznimo in začenjamo o njih šele razmišljati s svojo glavo in se jim posledično tudi pričenjamo upirati.

 

Upirati raznim vsiljenim sporazumom, kot sta Ceta in TTIP, od katerih je prvega naša vlada, navkljub velikemu nasprotovanju, že kar ratificirala; da pa je perverznost podrejanja Bruslju še večja, pa je Cerarjeva vlada preko svojih koalicijskih poslanskih vojščakov in kruhoborcev, v DZ pravkar izglasovala tudi zavrnitveni sklep o izvedbi posvetovalnega referenduma o škandalozni vsebini tega prostotrgovinskega sporazuma, ki ga na vse kriplje vsiljuje globalna logika našega časa. Tako kot nam vsiljuje zaradi boljše manipulacije seveda, tudi razne nove definicije družine in družinskih odnosov, ki skušajo zaobiti naravne zakone, in ki jih Cerarjeva interpelirana ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dokazano nesposobna Anja Kopač Mrak, na vsak način skuša podtakniti v to ali ono varianto družinskega zakonika.   

 

Skratka, bolj ko nam politična masonerija, ki je izvedbeno podrejena Iluminatom, skuša vsiljevati neke nove norme in standarde, razne bančne in ekonomske odvisnosti, bolj ko nas sili, da jemo gensko spremenjeno hrano in da kmetijstvo uporablja mrtva semena in bolj, ko sili delavce v prekarno zaposlovanje, kar je navadna fevdalna dnina, bolj se je potrebno ozaveščati in upirati. Ali smo tega sposobni?

1.DVD: 617                  BOHEM - Nihče iz vesolja

In kako se naša vlada in njena tako prozorno kruhoborska blef-koalicija odziva na intenzivno strateško globalizacijo, ki je v bistvu le višja oblika privatizacije, pa četudi skrite izza raznih naslovov, izza povezanih korporacij, asociacij, teh in onih agencij raznih vlad, pa še kakih bolj subtilno zamaskiranih poslovnih subjektov, ki bi bi si pač radi zazihrali moč in privilegije neslutenih planetarnih razsežnosti? No, naša vlada se seveda v tem procesu obnaša, kot kura brez glave in se v glavnem prilagaja in neslano podreja, če pa že naredi kaj po svoje, pa je za to potem potrebno plačevati penale iz žepa davkoplačevalcev. Za tokratno Cerarjevo vlado, ki je resnici na ljubo, ena najslabših v zgodovini samostojne Slovenije, so značilne tri etikete: do EU je hlapčevska in anemična, do svojih državljanov šalabajzerska in škodljiva, do same sebe pa je prav po komunajzersko pragmatična. 

 

Vizavi migrantske invazije, ki še danes radikalno trese Evropo in njene temelje, se je ta vlada odzivala, tako da se najprej sploh ni odzivala, oziroma je kot noj tlačila glavo v pesek, ko pa je Slovenijo po svoji volji in povsem nelegalno prečkalo pol milijona migrantskih kolon, pa se je Cerarjeva vlada izkazala kot nesposobna uveljaviti svojo suverenost in ubraniti šengensko mejo, pri čemer je zgolj igrala vlogo evidentičarjev, pa še to tako slabo in nenatančno, da je spustila mimo kar nekaj pozneje identificiranih teroristov. Posledica je bila, da je Avstrija začela sama z ograjami in obrambo na svoji meji, med tem ko je Cerar grulil po svoje.

 

Kar se tiče Cerarjevega vladanja doma, gre za absolutno šalabajzerijo, ki jo dobro občutimo vsi državljani vseh statusov. V prvi vrsti seveda bolniki, ki čakajo mesece v čakalnih vrstah in tudi umirajo, čakajoč na posege, ker neuspešno interpelirana ministrica za zdravstvo Miljoka Kolar Celarc, navkljub razpadanju zdravstva in štrajku dohtarjev, v dveh letih ni sposobna oblikovati nobene zdravstvene reforme, ki bi jo posredovala v DZ. Še vedno ponuja zgolj nekakšne splošne ideje o reformi ter morda kake popravke, drugega nič. Zdaj pa je za povrh in očitno mimo koalicijskega dogovora parafirala sporazum s FIDES-om, ki mu Židanovi komunisti in Desusovi priskledniki nasprotujejo, Cerar pa pravi, da se naj zdaj Fides sam zmeni s sindikati javnega sektorja. Škandal in beda na celi črti.

Poleg bolnikov, ki so, kot je ugotavljala kriminalistična preiskava, pripravljeni plačevati tudi po 20 tisoč evrov za preskakovanje čakalnih vrst, pa občutijo tak model neučinkovitega in ciničnega vladanja te vlade, seveda tudi upokojenci, ki jih Erjavec žaljivo futra z obljubo zvišanja pokojnin za 0,6 odstotka, med tem ko so si aktualni birokrati državne uprave nedavno izdatno zvišali svoje plače, ker baje tako dobro delajo. Preko 200 tisoč upokojencev, ki jim je Janševa vlada v času svojega mandata 2004-2008 redno dvakrat letno usklajevala pokojnine in jih v tem svojem mandatu zvišala za najmanj 25 %, danes životari z mizernimi pokojninami pod pragom preživetja, saj po podatkih ZPIZ-a mesečno prejemajo med 100 in 500 evri pokojnine, še 160 tisoč pa je takih upokojencev, katerih pokojnina znaša med 600 in 700 evrov. Tako je kar 70 % upokojencev, ki predstavljajo socialni problem te države. Erjavec pa se ima ob vsem tem za njihovega predstavnika in zaščitnika, kar je posebne sorte perverznost.

 

Šalabajzersko vladanje v državi pa poleg bolnikov in upokojencev seveda občutijo izjemno negativno tudi drugi sloji prebivalstva, od malih obrtnikov, ki jim je država nabila davčne blagajne, do izjemno obdavčenih podjetnikov, ki imajo težave s kafkovsko birokracijo, da ne omenjam izjemno tragične usode mladih ljudi, ki jih izobražuje Slovenija, zaposluje pa sosednja Avstrija. Lansko leto je 15 tisoč mladih zapustilo to državo in odšlo na sever. Seveda, slabo delo vlade tepe tudi delavce, ki opravljajo najmanj plačano delo pri nas in danes niso več niti  proletariat, za katerim bi stal verodostojen sindikat, ampak so brezpravni prekarni najemniki, ki jih delodajalci zaposlujejo preko agencij.

 

Vse to ta sklumpana država in njena nesposobna vlada mirno gleda, Slovenija pa tako postaja evropska dežela prekarnih in s tem diskriminiranih delavcev, ki pristajajo na neplačane nadure, samo da lahko preživijo, pri čemer gre vse to najbolj na rovaš pravosodnega ministra in gospodarskega ministra, ki sta res prava predstavnika te za vse nas, katastrofalne vlade, ki je zamenjala že polovico svojih ministrov, da prav toliko interpelacij niti ne omenjam. 

2. DVD 040/2      LEONARD COHEN – Because Of You

Drage gledalke in spoštovani gledalci, davkoplačevalci, upokojenci, brezposelni, prekarci in tisti, ki se dnevno vozite na delo v Avstrijo - naša država je dejansko čisti fenomen, če pomislimo, da od leta 1990 do danes doživljamo že 12. vlado, ki jo trenutno vodi popolnoma neučinkoviti Miro Cerar in da je bilo od 26-ih let skupnega vodenja države, kar 21 let levih kumijevsko tapeciranih vlad, ki so po načrtni ukinitvi SDK-ja za časa Drnovška, kot lutkovno gledališče veselo izvajale svoj murgelski repertoar. Do leta 2008 smo rekli, da smo druga Švica, javni dolg je takrat znašal 22% BDP-ja, oziroma 8 milijard, danes znaša preko 80% bruto družbenega proizvoda in 30 milijard. Pa še kar nič.

 

Namesto odgovornega in odločnega premika iz krize in predvsem učinkovitih reform pravosodnega, zdravstvenega, pokojninskega, šolskega, obrambnega in še kakšnega podsistema, reform torej, o katerih nas ves čas opozarja Evropska komisija, pa tale vlada o reformah le govori in zdaj za povrh sprejema celo proračune, ki nimajo niti zaključenih bilanc in vseh potrebnih postavk. Fiskalnega sveta, ki bi moral po Ustavi vsak proračunski predlog obravnavati in oceniti, ni, saj so nehali iskati ustrezne člane tega sveta, kot je vlado z dopisom obvestila ministrica za finance Mateja Vraničar. A proračuna za naslednje leto in še enega za tem, sta bila vseeno sprejeta, dasiravno vsebujeta za ene 300 milijonov lukenj, saj se vlada še ni uspela dogovoriti o plačah v javnem sektorju in z dohtarji. Pa tudi Evropska komisija je proračun za drugo leto slabo ocenila, ker da je v nekaterih dleih v nasprotju z evropskimi pravili. Še vedno nič.

 

A Cerarja te trivialne reči ne zanimajo, včeraj smo ga ob interpelaciji njegove vlade v kompletu, poslušali, kako je v odgovoru Janši kot ciciban drobil o tem, da ima vlada vizijo, da uspešno črpa evropska sredstva, da ima odprt dialog s civilno družbo, da uspešno navezuje stike z investitorji in da ima tudi on vizijo in da ve kam gre, pa da smo sicer kot država zelo napredni, čeprav državljani tega sploh ne vedo. Kot eno metanje frnikol je izzvenela vsa ta njegova retorična abstrakcija, ki jo je nalagal, kot odgovor na jasne in kruto konkretne očitke opozicije, češ, da po dveh letih vladanja, koalicija ne uresničujejo lastnih koalicijskih obljub.

Včerajšnja interpelacija je vlado Mira Cerarja s takimi ministrskimi primerki, kot so Goran Klemenčič, Anja Kopač Mrak, Zdravko Počivalšek, Maja Makovec Brenčič, Dejan Židan in ostali, povsem in v celoti razgalila pred TV javnostjo, kot najslabšo vlado do sedaj, vlado, ki dve leti, kot razglašen ansambel menca na mestu, samo vedri in kvečjemu izvaja kozmetične ukrepe, ki vehemntno krši Ustavo in zakonodajo, med tem ko se po večini ukvarja s kadrovanjem in - zdaj pa že res neokusnim govorjenjem o stabilnosti v državi, pri čemer je do sedaj štrajkal že ves javni sektor, od policajev, šolnikov, do dohtarjev in vojske, da ne omenjam kako vlada z brisanjem evidenc zmanjšuje brezposelnost in mirno gleda, kako vsako leto oddide iz države v tujino 15 tisoč mladih.

 

Da ne omenjam, kako ta za vse nas škodljiva vlada še celo sedaj, ko se Evropa intenzivno pripravlja na posledice poka migrantskega balona v Srbiji, ni sposobna sprejeti predlaganega Zakona o tujcih, ki bi policiji omogočal obrambo države pred nelegalnimi hordami, ki izvajajo okupacijo Evrope. Očitno je, da tale Cerarjev ministerski ansambel enostavno ni sposoben zaigrati niti Na Planincah, kajšele, da bi sviral zahtevnejše in času primerne melodije, saj koalicijski poslanci, ki to vlado predstavljajo v parlamentu, niso bili v stanju sprejeti niti predlaganega sklepa, da si mora vlada povrniti zaupanje ljudstva.

DVD/014/1 MARJAN ZGONC: Hvala ti mama Marija

 

Drage gledalke in spoštovani gledalci, tale november nam ne bo ostal v spominu samo po tem, da se je začel s snegom in da so v Ameriki hvalevredno zamenjali predsednika z novim, pa da se je naš Triglav znižal za eno skalo, ali da minister za kulturo Tone Peršak predlaga obdavčenje interneta, zapomnili si ga bomo tudi po tem, da je nek pasjeglavec razbijal Marijine kipe po koprski stolnici. Želim vam, da se tega spomnite tudi v prihajajočem adventnem času, ki bo v veselem pričakovanju odšteval nedelje pred Božičem in nas tako počasi vsak dan posebej peljal proti koncu tega leta.