Tomaž Petek

Tomaž Petek je znan obraz. Nasmejan in prijazen. Ljubeznivo se je odzval povabilu, da ga kot našega sodelavca, predstavimo na spletni strani ETV.

Najprej prosim za nekaj osnovnih (biografskih) podatkov.

Star sem 30 let. Po poklicu sem profesor slovenščine. Sem poročen in imam dva otroka – hčeri Nušo in Niko, ki mi predstavljata vse na svetu.

Kariera?
Zaposlen sem na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Lahko rečem, da v službi zelo uživam. To sem jaz in to je delo, ki mi je pisano na kožo. Zaposlitev na fakulteti mi poleg pedagoškega dela omogoča tudi raziskovanje. Ogromno truda in časa pa posvečam delu s študenti. Delam doktorat iz jezikoslovja in objavljam znanstvene članke.

Kdaj pa se je začelo vaše sodelovanje z našo televizijo?
Na ETV sem začel, če se prav spomnim, delati leta 2007. Od takrat sem del programske ekipe, na kar sem ponosen. Berem poročila in vodim pogovorne oddaje.

Glede na to, da ste še zelo mladi, kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Do tridesetih sem si po večini ustvaril pogoje za življenje na lastnih nogah in si oblikoval eksistenco. Sem poročen, imam družino, dva otroka, novo hišo in vse tisto, kar človek v življenju potrebuje. Želim si še čim prej doktorirati, vsekakor pa uživati v vsem tem, kar sem si do zdaj ustvaril, ter čim več časa preživeti s hčerama in uživati tudi v sproščenih družinskih trenutkih.

Na FB vaši prijatelji in znanci lahko zasledijo fotografije vaše družine. Slike veliko povedo. Kako bi sebe ocenili kot očeta in moža? Ste strog očka?
Mislim, da sem kot oče ljubeč, pozoren in umirjen, vsekakor pa preveč popustljiv. Nekako se držim načela, da je treba otroke samo ljubiti; ne znam biti strog, kar se mi včasih tudi maščuje. Najbolj vesel pa sem vsak dan, ko mi moji zlati princeski povesta, da me imata radi »do neba«. Kot mož sem najbrž precej zahteven, ker sem po naravi perfekcionist in stremim k popolnosti v vseh pogledih. Ob ogromno obveznostih pa je to včasih nemogoče. Najpomembnejše je to, da se razumemo, da smo radi doma in skupaj ter da si poleg vsega dela znamo pričarati tudi čarobne skupne trenutke.

Kam greste najraje na počitnice? Imate priljubljeno destinacijo?
Ko imava z ženo počitnice, oba sva namreč zaposlena v šolstvu, se najraje odpravimo na morje. Bili smo že na več krajih, tudi v Grčiji, sam pa sem bil nazadnje v Beogradu, Stockholmu in v Helsinkih; z družino pa se najraje odpravimo v Poreč, kjer smo že skoraj kot doma. Tja odhajamo tudi letos, in to zelo kmalu.

Danes so si mnogi omislili hišnega ljubljenčka. Je tudi pri vas tako? Kdo skrbi zanj (njo)?
Živega hišnega ljubljenčka za zdaj še nimamo, čeprav imamo veliko hišo in velik vrt. Mislim, da zanj še nismo dovolj zreli, a bo gotovo kmalu prišel čas, ko si bosta hčeri omislili kaj, in toliko časa vztrajali pri svoji želji, da bomo slej ko prej kupili tudi hišnega ljubljenčka. Tega se kar malo bojim.

Urejenost ni samo del nujnosti, je del osebnosti. Ali sami skrbite za svoj videz?
Imam se za preprostega človeka in tako se tudi oblačim. Rad sem urejen, z videzom pa ne želim nikoli izstopati – ne doma in ne v službi. Ja, sam skrbim za svoj videz. ☺

Katere so vaše pozitivne lastnosti?
Sem družaben, komunikativen, preprost, rad imam obiske in vedno se razveselim vsakega, ki potrka na moja vrata. Sem pozitiven človek, zelo realen in pragmatičen, nasmejan, v družbi sproščen. Nisem konflikten. Vedno sem odprt za pogovor, rad prisluhnem ljudem, rad pripovedujem šale.

Kaj pa prosti čas?
Tega ni veliko, vsekakor pa vsako prosto minuto najraje preživim z otrokoma. Tudi na ETV rad hodim, in ker sem zunanji sodelavec, svoje delo na televiziji jemljem kot konjiček, kot neko dodano vrednost v svojem življenju. Pripravljam se tudi, da bom začel teči; opremo že imam in upam, da mi bo kmalu uspelo to dejavnost pognati v tek.

Priljubljena zvrst glasbe?
Najraje poslušam zabavno slovensko glasbo.

Družabni dogodki so del življenjskega mozaika. Se jih radi udeležujete?
Zelo rad. Sem izjemno družaben in grem zelo rad na družabne dogodke, zelo pa sem vesel tudi obiskov, ki jih imamo pri nas doma zelo veliko.

Predstavljajte si, da se vam nikamor ne mudi. Kakšen bi bil vaš idealni dan?
Med tednom: spanje do devetih, zajtrk, kavica, skok v službo, okusno kosilo in nato prosto popoldne z družino, zvečer pa ob mirni glasbi smuk v posteljo. Ob koncu tedna: »naravno« jutranje prebujanje, kavica, zajtrk, kakšen izlet, dobro kosilo, obisk in miren večer, ki te zaziblje v brezskrben spanec.

Če se ne motim, ste pred kratkim v vaši družini dvakrat praznovali? ☺
Konec aprila sem praznoval 30-letnico, na katero sem povabil veliko prijateljev. Mislim, da nas je bilo okoli petdeset. Imeli smo se lepo. V začetku maja pa sva z ženo praznovala 6. obletnico poroke. Saj ste mislili na ta dogodka, kajne? ☺

Tomažu najlepša hvala za prijeten pogovor. ☺

Pripravila Stanislava Radunovič