Tilen Zajc

Izlačan Tilen Zajc je svetovni prvak v kickboxingu, v disciplini point fighting do 74 kilogramov, v najmočnejši svetovni organizaciji v kickboxu Wako. Je edini, ki ima medaljo na svetovnem tekmovanju v borbenih športih Combat Games ter zmagovalec svetovne serije Wako Kickboxing z največjim številom točk v svoji kategoriji.

Šestkrat tedenske trenira doma, v garaži. Brez sponzorjev, brez športne štipendije, z veliko podporo staršev. Skromen in prijazen.


Mladi ste in vaša življenjska pot (še) ni dolga, je pa zanimiva.
Res je. Še preden sem postal osnovnošolec sem se že pri 6 letih vpisal v karate klub Pon Do Kwan Izlake, ki ga je osnoval moj trener Srečko Rozman. Osnovno šolo sem obiskoval na Izlakah in nadaljeval šolanje na litijski Gimnaziji. Po uspešno opravljeni maturi sem se vpisal na Strojno fakulteto v Mariboru, kjer sem živel 3 leta. Seveda sem tam tudi treniral, sprva s prijateljem iz kluba, nato pa večinoma kar sam.
Trenutno pišem diplomsko nalogo in zaključujem študij. Teče že 17. leto, odkar redno treniram v klubu na Izlakah, ter se udeležujem turnirjev po vsej Evropi, s klubom ali z reprezentanco Slovenije.

Kako bi opisali sebe kot osebnost? Katere vaše lastnosti so vam najbolj všeč?
Lažje me sicer opišejo drugi, sicer pa se mi zdi da sem miren, sproščen, delaven in vztrajen. Kar si zadam za cilj, to tudi dosežem. To gre gotovo pripisati vztrajnosti.

Svetovni podprvak 2015, evropski prvak 2016, letos pa kar svetovni prvak in zmagovalec svetovne serije. Zasluženo! Kje so meje? J
Res se ta serija uspehov zdi kar neverjetna, v zadnjih treh letih sem dosegel prav vse, kar je možno v tem športu osvojiti. Po drugi strani pa sem verjel, da je to mogoče, saj sem trdo treniral, dobro sem vedel, kaj želim doseči in kaj vse moram za to narediti. Ni šlo vse tako gladko, kot zdaj pričajo rezultati, vmes so bili tudi težki trenutki, a na koncu se je trdo delo v celoti poplačalo. Novih meja si še nisem zastavil, kaj več osvojiti ne morem, lahko pa naslove ubranim.

Zasluge za vašo uspešnost seveda pripadajo tudi odličnemu trenerju Srečku Rozmanu. Kako bi ocenili vajin odnos-sodelovanje?
Odnos s trenerjem je dober, ker brez tega, gotovo ne bi bilo tako vrhunskih rezultatov. Dobro pozna moje prednosti in slabosti, zato ve, kaj reči v vsakem trenutku borbe. Pomembno je, da je vseskozi verjel vame in jaz vanj.


Kot ste omenili, vaš trening traja že 17 let. Kaj vam po rednem treningu, tekmi najbolj prija?
Prija mi recimo dobra hrana, sploh po tekmovanjih, pred katerimi je treba tudi paziti na kilograme, ter seveda počitek. Občasno je potrebna tudi regeneracija, kot je savna, a to si privoščim redko.


Kako se počutite kot znana osebnost, saj vas ljudje prepoznajo? Je težko biti slaven?
Ne počutim se kot znana osebnost, kot tudi se ne počutim slavnega. Z naslovom svetovnega prvaka me res prepozna več ljudi, a to me ne obremenjuje, s tem nimam težav. Je pa zdaj več medijskih obveznosti in povabil na različne dogodke, a vse usklajujem brez večjih težav.


Kaj pa Izlačani? Se je njihov odnos do vas spremenil?
Izlačani so me že na sprejemu, ki so mi ga pripravili, pokazali, kaj mislijo o meni, saj so me zelo lepo dočakali. Res je lepo videti, da te sokrajani podpirajo in spremljajo. Sicer se pa moj odnos do njih ni spremenil, zato mislim, da se tudi njihov odnos do mene ni bistveno.


Načrti, pričakovanja ...
Trenutno nimam večjih športih načrtov. Najprej si bom vzel tekmovalni predah, redno bom treniral še naprej in bil aktiven v klubu. Posvetil se bom dokončanju študija, kar nameravam storiti v kratkem.


Seveda je za mladega človeka, kot ste vi pomembno, da se tudi sprosti. Kako se razvajate ob prostih dnevih?
Najraje si ob prostih dnevih privoščim s punco kakšen izlet v hribe ali pa na sprehod v naravo. Rad se družim tudi s prijatelji, ko vsi skupaj odigramo kakšno dobro igro. Mi pa občasno prija kakšen dan biti le doma in se maksimalno spočiti.


Spoznali ste veliko novih in zanimivih ljudi. Kdo je na vas pustil poseben pečat?
Gotovo je eden izmed najzanimivejših ljudi, ki sem jih spoznal, ustanovitelj borilne veščine Pon do Kwan, Daniel M. Pond. Gospod je sicer že v zrelih letih, vendar tega ni opaziti. Osupne že njegova osebnost, hitrost ter obvladovanje različnih borilnih elementov.

Imate poleg športa še kakšno veliko strast?
Niti ne.

Namenite, prosim, nekaj besed mladim športnikom, ki gredo po vaših stopinjah!
Super je, če se ukvarjate s športom, tudi če zgolj rekreativno. Če pa imate postavljene določene cilje, trenirajte trdo in bodite vztrajni. Da bi postal zmagovalec, moraš biti pripravljen hoditi po robu. Vedno vam ne bo šlo vse po načrtih, vendar ne obupajte.
Trdo delo se vedno, vedno poplača!

TILEN, HVALA!!!


Pripravila Stanislava Radunovič
Fotografije arhiv TZ