Roman Perklič

Novi predsednik Občinskega odbora stranke SDS Zagorje je Roman Perklič. Roman je bil predsednik zagorskega rudniškega sindikata z najdaljšim mandatom v 250-letni zgodovini delovanja Rudnika Zagorje. Vse življenje je povezan z rudarstvom, saj je njegov oče prav tako bil rudar. Opravljal je predvsem električarska dela v rudniku. Po upokojitvi je svoje aktivnosti nadaljeval na področju ohranjanja rudarske dediščine in v stranki SDS.


Kdaj ste postali član stranke in kako je potekala vaša karierna pot do danes?

Za predsednika OO SDS Zagorje sem bil izvoljen na volilni konferenci 22. februarja 2018. Vesel sem, da sem imel tudi protikandidata, ker si mi zdijo takšne volitve bolj legitimne. Moja karierna pot v politiki, torej stranki SDS ni dolga, sem pa zelo aktiven pri različnih dejavnostih v okviru stranke. Član stranke SDS sem postal leta 2012.
Nekaj kilometrine sem že imel tudi na drugih področjih, na primer v sindikatu. Trenutno pa sem predsednik Združenja vrednot slovenske osamosvojitve VSO.

Ste pred tem bili član še katere druge stranke?

V zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije so se leta 1996 odločili, da sindikalisti, ki smo v tistem obdobju imeli bolj vidne vloge, vstopimo v politiko. Izbrali so me, da sodelujem na parlamentarnih volitvah v imenu stranke Demokrati Slovenije DS. Ker so druge močnejše stranke že imele kandidate npr. stranka SDS Dragico Jazbec, sem s stranko DS sodeloval na parlamentarnih volitvah. Zavedal sem se, da vidnejšega rezultata ne bom dosegel. Svoje poslanstvo sem opravil pošteno in po dobrem letu brez kakršnih koli zamer izstopil iz stranke. Sem si pa s tem članstvom začasno zaprl možnost, da se včlanim v stranko, ki sem jo ves čas volil, stranko SDS.

Kakšna je vaša vizije kot predsednika ... kako naprej, na katerih področjih boste še posebej aktivni?

Moja vizija se ne bo kaj dosti spremenila. Stranka oziroma člani že imamo utečene naloge in usmeritve tako, da bom nadaljeval delo prejšnjega predsednika Janeza Vidmarja, ki je uspešno vodil Občinski odbor SDS Zagorje dva mandata.

Bližajo se volitve - vaše prognoze?

Letošnje državnozborske volitve so zelo pomembne. Želimo si, da bi zmagala naša stranka SDS in desnica, ker imamo dobre programe, in da mi sestavimo vlado. V dveh mandatih smo priložnost zamudili in ne smemo dovoliti, da zamudimo še eno, kajti te volitve so odločilne za državljane Slovenije. Moje vodilo je, da se borimo za boljšo prihodnost, da Slovenija postane socialna in pravna država za vse državljane, da so nam kultura, vera in jezik v ponos.

Bili ste rudar, ukvarjali ste se predvsem elektriko kakšni so vaši spomini na tiste čase?

Leta 1974 sem se zaposlil v Rudniku Zagorje, najprej sem skoraj leto dni opravljal rudarska dela kot pripravnik, tako da tudi delo rudarja dobro poznam. Ob dodatnem izobraževanju sem pridobil tudi naziv rudarski reševalec. Do upokojitve pa sem opravljal delo elektrikarja. Ne smem pa pozabiti, da sem bil tudi predsednik Sindikata rudnika Zagorje zadnjih trinajst let, ko so se rudniki zapirali. Vsa dela, ki sem jih opravljal, so bila težka, naporna in tudi stresna. Za spomine pa bi rekel takole: če so bili slabi, je prav, da se jih spomnimo. Še bolje pa je, da se spominjamo lepših, ki jih je bilo tudi veliko.

Tovarištvo v jami je vsekakor nekaj posebnega. Imate veliko “kumaratov” od takrat?

No, pravo tovarištvo je bilo, kje drugje kot v jami. Vsi smo bili “kumarati” teh je še veliko. Mnogo “kumaratov” pa je žal že umrlo in na vse imam lepe spomine.

Vam je žal, da v Zasavju ni več rudnikov?

Seveda mi je žal, da v Zasavju ni več rudnikov, vendar se moramo tudi s tem dejstvom sprijazniti. Še bolj pa mi je žal, da ko so se rudniki zapirali, v našem Zasavju ni bilo ustvarjeno tudi toliko novih delovnih mest, kot so jih ukinili.

Ste tudi uniformirani rudar, bili ste tudi njihov dolgoletni vodja. Koliko resničnih rudarjev je med uniformiranci?

Ko se je rudnik Zagorje zaprl, sem prevzel vodenje rudarskih uniformirancev bolj naključno. Ker sem bil predsednik sindikata so me bivši sodelavci sindikalisti, kar določili, da prevzamem vodenje aktivnosti rudarskih uniformirancev. Udeleževali smo se proslav za dan rudarjev 3. julija, pri pogrebih umrlih rudarjev, kasneje sva s Tonetom Sladičem organizirala prisotnost rudarskih uniformirancev v zagorski cerkvi na prošnjo župnika Matjaža Križnarja pri sveti maši na god sv. Barbare, kar je pozneje postala tradicija. Več let sem bil tudi član Turističnega društva Ruardi, kamor me je povabil Janez Lipec. Na pobudo društva smo za občinski praznik organizirali skok čez kožo in Pekmandelčev pohod, ki je postal tradicija. Rudarske uniforme ima tudi rudarski pevski zbor Loški glas, ki ima v svojih vrstah kar dosti rudarjev. Nanje sem še posebno ponosen in sem tudi njihov podporni član.

Za tiste, ki ne vedo, prosim opišite rudarsko uniformo?

Rudarska uniforma je črne barve in je sestavljena iz kape, plašča, hlač, čevljev, bele srajce in rokavic. Na plašču imamo 28 gumbov v zlati barvi. Gumbi predstavljajo starost sv. Barbare, ki je pri 28 letih umrla krute smrti in je zato tudi zaščitnica rudarjev.

Ste pa tudi eden od ustanoviteljev društva RMED. Kako bi ocenili delo društva in kakšna je vaša trenutna vloga v društvu?

Res je, sem tudi ustanovitelj društva RMED-Srečno Zagorje. Društvo deluje dobro, ohranja in nadaljuje s predstavitvijo rudarske dediščine tako, da bodo poznejše generacije vedele, da so nekoč v preteklosti tu v Zasavju rudarji, oziroma knapi kopali premog naše črno zlato. Trenutno sem le njihov član.

Kljub upokojitvi ste precej aktivni. Vam ostane vsaj malo prostega časa?

Ko mi nekje zmanjka ambicij, se prestavim in začnem z novimi aktivnostmi in iščem nove izzive. Od nekoga sem slišal, da ni hudo, če počasi napreduješ huje je, če obstaneš ali nazaduješ. Časa in volje, da v življenju še kaj postorim, imam dovolj.

In kje se sproščate, kam radi zahajate, ko imate čas seveda?

Sproščam se doma, v naravi in ob morju, če to čas dopušča. Veliko časa pa posvečam svojim vnukom. To je moje najlepše razvedrilo, včasih naporno, a se to hitro pozabi.


Pripravila Stanislava Radunovič
Fotografije arhiv RP