Nataša Jerman Rajh

Tokrat se pogovarjamo o turizmu v Zasavju. Z blagovno znamko V 3 krasne (zasavske doline) se Zasavje želi predstaviti predvsem turističnem svetu. O tem in porodnih težavah projekta, ki vse bolj osvaja in o vsem, kar jo veseli, smo se pogovarjali z Natašo Jerman Rajh, direktorico Zasavske turistične organizacije na Regionalnem centru za razvoj (RCR).


Kratka predstavitev - kdo je Nataša Jerman Rajh?
Kaj pa vem …
Zasavčanka iz Trbovelj, a se s tem ne obremenjujem preveč, saj menim, da smo fajn tako »Trbovci« kot tudi Hrastničani in Zagorjani. Škoda le, da mnogi Zasavčani »lokalpatriotske« hece jemljejo preveč zares!
ŽŽe od študentskih let sem precej dejavna v turistični panogi: leta nazaj kot raziskovalka tujih držav in doživetij željna popotnica z nahrbtnikom, spalno vrečo ter šotorom, sedaj pa kot del ekipe, ki se trudi v svet razsejati novico, da je nedaleč od Postojnske jame, Bleda, Ljubljane, pravzaprav pa tudi le streljaj od Dunaja in Benetk, še en prav lep, krasen konec, vreden obiska.

Kaj imate pri svojem delu najraje in zakaj?
Izziv. Razvijati turizem v regiji, ki je še včeraj razmišljala in živela v precej togih industrijskih okvirih, je pogosto kar adrenalinska in verjetno ravno zato meni zelo ljuba izkušnja.

Kakšen je odnos domačinov do turizma v Zasavju? Je kaj drugače kot je
bilo pred leti?

Odnos Zasavčanov do zasavskega turizma se, se mi zdi, spreminja. Na bolje! Vedno več ljudi podpira zamisel, da tudi Zasavje lahko postane del Slovenije, ki jo bodo želeli obiskati ljudje iz sosednjih regij in tujine. Zakaj pa res ne? Opogumlja predvsem dejstvo, da tako razmišlja mnogo mladih Zasavčanov, ki niso obremenjeni s stereotipnimi predstavami o črnem in sivem Zasavju, ali pa imajo voljo pomesti z njimi.

Turizem v Zasavju je začrtan v treh smereh …
Drži, turistični preboj Zasavja smo vezali na pravljično število. Tri krasne doline, tri ključna vsebinska področja: kulturni turizem z industrijsko dediščino, turizem na podeželju ter aktivni turizem.
Zasavje prav gotovo zaznamuje posebna industrijska dediščina, ki se nam je, kljub včasih slabšalnim asociacijam, ni potrebno sramovati. Je pa res, da jo moramo, če želimo, da nam bo v ponos, negovati in vestno opraviti domačo nalogo – za začetek pobrisati prah z njenih pomnikov. Ni pa nam je treba zloščiti do visokega sijaja, saj bo potem izgubila vrednost in edinstvenost. Naj ostane rjasto lepa, a pod našimi budnimi očesi. Skrb vzbujajo nekatere namere, ki bi vse, kar diši po industriji in ni več v rabi, najraje zradirale z obličja. Upam, da bomo dovolj modri, da bomo svojo preteklost ohranili in iz nje celo sestavili dopadljivo, za domačine in za obiskovalce zanimivo zgodbo.
Drugi steber predstavlja podeželje treh krasnih dolin. Tri krasne so sinonim za kontraste. Zelo urbane doline le streljaj iz mestnih središč, pa zelo zelene vasi. Obiskovalci od drugod, ki Hrastnik, Trbovlje in Zagorje poznajo le iz učnih ur o rudarstvu ter TV prispevkov o tukajšnjih težavah z uničenim okoljem, so nadvse presenečeni nad »dozo« zelenja in miru, ki so ju deležni na kmetijah in v zasavskem hribovju s čudovitimi razgledi. Navdušeni so nad ponudbo naših kmetij, ki imajo celo paleto domačih dobrot in pridelkov, deležnih zavidljivih pohval in medalj vseh žlahtnosti tudi na najbolj priznanih merjenjih.
PPod tretji steber pa smo združili aktivnosti v naravi, ki jih res ne manjka: pohodništvo, kolesarstvo vseh vrst, spuščanje po Savi, plezanje, padalstvo, jahanje. Ljudje pridejo in aktivno preživijo cel dan, zvečer pa navdušeni in z obljubo ter željo, da še pridejo k nam, odidejo …


Kako je z nočitvenimi zmogljivostmi zasavskega podeželja?
… saj imajo le malo možnosti, da bi pri nas ostali tudi čez noč. Šibke nočitvene zmogljivosti niso slabost zgolj podeželja, saj tudi v mestih nimamo zadostnih. Vsi, ki se trudimo na noge postaviti zasavsko turistično ponudbo, se zelo dobro zavedamo, da je to ena naših ključnih ovir. Optimistično menim, da se bo ta slika kaj kmalu popravila. Nekaj kmetij že razmišlja o širitvi svoje ponudbe z ležišči. Kamp in točke za avtodomarje so le pobožne želje. A drži, da vse to ne gre čez noč. Tovrstni ponudniki najprej potrebujejo zaupanje, da je kaj takega sploh smiselno početi tudi v Treh krasnih, a menim, da le-to narašča. Poleg želje in poguma pa je za to potreben tudi denar. A tudi ta se bo našel, takoj, ko bodo ljudje verjeli, da je s tem dejansko mogoče zaslužiti, kljub temu, da nimamo ne morja ali jezera. Spodbujamo idejo o tem, da uredimo več manjših ponudnikov različnih vrst prenočišč, od spanja na seniku, šotorišča, do sob v zasebnih hišah, povezanih v tako imenovane difuzne hotele.

Trenutno zasavske kmetije še nimajo nekih prihodkov. Miselnost pa se je le začela spreminjati in vse več je kmetij, ki se odločajo za turizem …
Ne bi rekla, da kmetije nimajo prihodkov, drži pa, da jim s turizmom povezane dopolnilne dejavnosti še ne prinašajo stalnih in zanesljivih prihodkov. A imamo kar nekaj kmetij, ki bi jih lahko uvrstili v rubriko Zasavje v presežnikih: Sešlarjevi z biodinamičnimi siri, ki so zelo dobro poznani prek meja naše regije, za kakovost sirov pa prejeli cel kup pohval; kmetija Macerl, ki jo večkrat v letu obiščejo skupine dijakov, študentov, društev, ki se ukvarjajo z ovčerejo; kmetija Rožej, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji za jabolčne sokove; kmetija Kupšek, ki jo zaradi njihovega nasada orehov obiskujejo tudi strokovnjaki vzgoje orehov; Ergela Planido, ki se ukvarja z ekološko rejo ogroženih bosanskih konjev, na kakršnih je bojda Martin Krpan tovoril sol. Pri tem bi ne bilo pravično izpustiti Zeliščnega vrta Cvetka, ki navdušuje tako z zelišči, kot z odličnimi izdelki iz njih. Kmetija Verk ponuja mesnine, ki jih zelo cenijo ljubitelji odličnih mesnin. Kmetija Sopotnik se ponaša z ekološko vzgojo jagod in različne zelenjave in zna vse to ponuditi na lep in zanimiv način. Kmetija Ule je zelo dobro poznana ponudnica mleka in prvovrstnih mlečnih izdelkov. Na Dobovcu kmetija Dolanc ponuja vrsto čajev ter tudi izobražuje o njih. Na izletniški kmetiji Pr' Špan lahko dobite zasavski pršut, ki ga lahko brez zadrege postavimo ob bok kraškemu. Pri Dobrškovih na Kovku na vzorno urejeni kmetiji vsak dan omamno diši po nepozabno dobrih poticah in drugih vrstah peciva … Naštela sem le dvanajst zasavskih kmetij, ki so se prve odločile, da osnovni dejavnosti ponudijo še druge, bolj turistične. Pritrjujem, miselnost se je začela spreminjati, prvi uspehi so že tu, na vidiku so nove zmage.

Kakšne so smernice ZaTo za naslednje leto in še naprej?
Kot že rečeno, Zasavska turistična organizacija bo nadaljevala z zastavljenimi tremi vsebinskimi sklopi, vezni člen vse treh je in bo zasavska kulinarika. Iz naših krajev prihajajo vrhunski kuharji, ki so kuhali tudi za okuse visoko izurjena usta in pri tem poželi najbolj žlahtne medalje. Kuharski šefi, kot so Lojzi Čop, Iztok Gumzej, Branko Podmenik, Dejan Mastnak in še koga bi lahko našteli, so odlični promotorji Zasavja, ne samo s kuharskimi mojstrovinami, ki zasavsko kulinariko predstavljajo kot okusno, temveč tudi s svojim nastopom in pripravljenostjo sodelovati pri razvoju turizma v Zasavju.
NNaši temeljni cilji, ki se vežejo na vse tri vsebinske sklope, pa so dvigniti kakovost turistične ponudbe (izboljšati obstoječo, razviti novo) ter razviti nove spalne kapacitete. Ob tem pa bomo kot tudi zdaj, ves čas temeljito gradili na pozitivni prepoznavnosti Zasavja. Za to se bomo morali dobro povezati, pozabiti na občinske meje, predvsem bomo vsi, ki delamo v turizmu, potrebovali tudi resnično in ne samo deklarativno podporo turizmu s strani občin. Umazano, zadušljivo in nezdravo okolje podira naše razvojne napore v turizmu.

Vaš najljubši kotiček v Zasavju?
Vrhe.

Katerega vprašanja ste najbolj siti?
Vseh in vsakršnih birokratskih vprašanj, katerih namen v resnici ni pridobiti modrih in logičnih odgovorov, saj so tudi zastavljena tako, da je nanje nemogoče vsaj približno prav odgovoriti. Njihov namen je namreč zgolj in samo kratenje časa ter izčrpavanje »nasprotnika«.

Kako koristite prosti čas?
Z družino- razen dvakrat tedensko, ko si sama ukradem čas za balet.

Vam ostane nekaj časa tudi za hobije. Kaj vas veseli?
Popotništvo in balet.

Kaj bi sporočili vsem, ki bi radi obiskali Zasavje (tudi skeptikom) in kaj Zasavcem?
Doživite, otipajte, okusite Tri krasne ali kot bi dejal ameriški Nike: Just do it!


Ko boste prebirali te vrstice, bo Nataša že uživala na neki svoji novi popotni destinaciji.
Ok, Nataša - just do it! ☺


Pripravila Stanislava Radunovič