Metkacvetka Hribar

Verjetno ste že opazili simpatičen obraz, ki v naši oddaji Ustvarjalne minute, vam in vašim najmlajšim spodbuja ustvarjalnost in prinaša poln koš dobre volje.


Kdo ste? 😊

Sem Marjeta Hribar, Zasavka, torej domačinka.Preprosta oseba, ki obožuje naravo in ne more pozabiti kako lepo se je igrati s kamenčki v pomladanski vodi. Sem ustvarjalna in polna idej.

Je Metkacvetka vaše umetniško ime?
Že od otroštva so me klicali Metka, in tako je skozi čas nastalo ime Metkacvetka, pod katerim me kar velik del Zasavja tudi prepozna.


Kakšne so vaše izkušnje s televizijo, se je vaš odnos do nje spremenil, odkar sodelujete na ETV?

Moj odnos do televizije se ni spremenil, odkar vodim oddajo Ustvarjalne minute na ETV. Od nekdaj se zavedam, da je organizacija in priprava velik del tega, kar na koncu vidi gledalec. Priprava oddaj je ekipno delo, četudi so sodelavci skriti za kamero. Zelo rada jih imam in se veselim vsakega snemanja, saj so odlični v svojem delu.
V oddaji sem dobila priložnost, da pokažem možnost različne uporabe materialov, ki jih imamo doma, kot tudi izdelavo izdelkov.Otroci so s končnimi izdelki vzhičeni in očarani nad dejstvom, da jih lahko tudi sami izdelajo.
Mislim, da bi moralo biti čim več tovrstnih oddaj, kajti potrošništvo se preveč razrašča in domišljija usmerja. Otroke učimo, kaj je lepo, pa vendar je po mojem mnenju zelo pomembno, da jih naučimo, da se lepota skriva povsod, tudi v nepravilno oblikovanih ali ročno izdelanih izdelkih, ki včasih niso tako popolni, kot tisti iz tovarn.
Po drugi strani pa te oddaje dajo staršem tudi kakšno idejo, kaj vse lahko izdelajo skupaj s svojimi sončki, kajti v tem hitrem tempu življenja imamo starši veliko lepih namenov, ko pa v trenutku potrebujemo idejo, ostanemo praznih glav. Mogoče jim bodo pa moje oddaje pomagale.

Ste že od majhnega imeli ustvarjalno žilico?

Mislim, da ima vsak otrok v sebi ustvarjalno žilico, jaz pa se še vedno rada igram. :)
Spomnim se, kako sem iz vrtne žice ustvarila svoje prve uhane. Na videz robustni, so bili zame kot deklico veličastni, kajti s svojimi rokami sem ustvarila uporabno stvar.In tako se je začelo, nitko na nitko sem prepletala žico in nastajali so vedno novi kosi nakita.Žica in poldragi kamni so me spremljali že od začetka, zdaj ustvarjam tudi mandale in se igram z materialom, ki je nekaj čisto posebnega- premogom.Nekaj na tem našem črnem zlatu me je vedno fasciniralo.
Njegov lesk in odsev, vonja pa se spominjam še iz otroških let, ko sem bingljajoč z nogami sedela na "kolmkišti" in čakala da babica skuha kosilo... To črno zlato je zaznamovalo našo preteklost in naše področje.
Čez čas pa so ga vsi želeli odpisati, zaradi onesnaženja, ki ga povzroča.
Meni je ostal v spominu kot del dediščine kot nekaj, okoli česar se je vrtelo življenje mojega dedka in vseh ostalih.
Kako lahko jasno vidimo svojo prihodnost, če želimo pozabiti na svojo preteklost?


In tako je nastala posebna kolekcija nakita?

Tako je. Ustvarila sem nakit KUOLMi Collection.
Nova kolekcija- star material.
Nakit z osebno noto.
Iz Zasavja.
Morda lahko na ta način spremenimo svoj pogled na premog in ga preobrazimo v nekaj, kar lahko kot del preteklosti postane sinonim vizije prihodnosti. Tako lahko namesto kurjenja premoga in onesnaževanja okolja v prihodnosti črno zlato nosimo kot nakit. V spomin in opomin, kako pomembna je skrb za okolje. Zato sem zanj izbrala slogan: Wear it, dont burn it! Ni nepomembno, da je košček " rodne grude" okoli vratu nekaj, kar nas spominja na dom.
" Iz Zasavja lahko odideš, vendar ostane v tebi ..." mi je napisala ena izmed strank, ki si ga je zaželela.
In tako ga lahko nosi blizu srca, četudi hodi po svetu. :)
Gledano iz drugega zornega kota je že samo dejstvo, da nosimo ročno izdelan nakit iz približno 6000 let stare kamnine s črnim leskom in edinstvenih oblik čisto zadosten razlog, da se odločite za KUOLMi Collection.

Ga tudi sami radi nosite?

Glede na to, da delam z rokami, po navadi težko nosim nakit, KUOLMi pa so tako " robustno stajlish",da pašejo čisto povsod in ne motijo, kajti premog je lahek kot peresce!

Izziv, ki vam je v preteklosti veliko pomenil?


To je vsekakor izziv, ki sem se ga lotila v Burmi. Z ekipo sem za sirotišnice risala dizajne, gradila iz recikliranih materialov, poslikala veliko otroških igrišč in sirotišnic. To je bilo hvaležno delo, kajti združevalo je vse, kar rada počnem in s tem sem celo lahko pomagala tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo - otrokom. Gradila sem nekaj zaradi česar so se otroci smejali. Nič ni lepšega od tega.
Prijatelji iz Zasavja so mi pomagali s sredstvi, da smo lahko zgradili tudi dve dodatni igrišči, za kar jim bom večno hvaležna.

Kje najdete navdih za svojo ustvarjalnost?

Včasih iz narave, drugič glasbe, stvari, ki se me dotaknejo … Narava je mojstrica, ki ji ni para. Moj čas ustvarjanja se včasih ravna po navdihu, včasih pa po urniku. Kadar imam v delu večji projekt, kot je bila zadnja mandala, potrebujem pomoč vse družine, kajti takrat sem pri vsakdanjih opravkih kar malce odsotna. Tako kot vsako delo, ki se mu posvetiš in ga opravljaš s strastjo- vzame celega človeka. :)
Ljudje nato kupujejo moje izdelke, se zahvalijo in odidejo … Izdelki, v katere sem vložila del sebe, zaživijo novo življenje. Veliko je zadoščenje in zadovoljstvo, ko vidim človeka, ki moj nakit nosi s ponosom in se zaradi njega počuti bolje. To je res dober občutek. Sama uživam v svojem delu, vendar pa izdelki niso namenjeni meni, namenjeni so temu, da postane svet malce boljši. Da se človek, ki ga nosi za trenutek počuti bolj vesel, da razveselimo nekoga z darilom, da se dobra energija prenese dalje.
Ko se to zgodi, vem, da sem na pravi poti.

Moj nakit si je mogoče ogledati na FB strani Metkacvetka Style coal jewelry
Lahko ga poiščete v cvetličarni Klara v Kisovcu, kmalu tudi na drugih lokacijah. Najbolj enostavno pa je, da ga naročite osebno ali po elektronski pošti: metkacvetka@gmail.com


Slike, naslov:
Metkacvetka in njena ustvarjalnost

Pripravila Stanislava Radunovič
Slike arhiv MH