Karmen Cestnik

Včasih ste ji z veseljem prisluhnili na različnih radijskih postajah. Zdaj pa jo lahko srečate v pisarni ali pa nekje v prostorih Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Lahko jo tudi vidite in slišite kot še vedno uspešno moderatorko na različnih zagorskih prireditvah. Skromna in prijetna sogovornica, ki se nerada izpostavlja.

Že nekaj let uspešno vodi zagorski center za kulturo, ki se pripravlja na okroglo obletnico. Odkar je Delavski dom Zagorje davnega leta 1960 uradno odprt, zdaj prvič zanj skrbi ženska roka.


Kot direktorica KC DD Zagorje nabirate kilometrino že v drugem mandatu in ste prva ženska direktorica na tem mestu ...
Res je, pred mano so bili vsi direktorji moški.

Ko ste se odločili poskusiti nekaj novega ... Je to odločitev, za katero ste veseli, da ste jo sprejeli? :-)
Sem vesela. Seveda to ni bila odločitev čez noč, ampak, če povzamem vse skupaj, ja, sem zadovoljna.

Ni pa to vaše prvo direktorsko mesto. Precej izkušenj se je nabralo že pred tem na radiu ...
Pred tem sem 23 let delala na radiu. Začela sem na radiu Kum kot moderatorka in potem kmalu odšla na Radio Glas Ljubljane, kjer sem najprej delala kot komercialistka-producentka in moderatorka, kasneje tudi kot režiserka radijskih oglasov in pomočnica vodje trženja. Leta 2008 sem postala direktorica Radia KUM Trbovlje, od leta 2010 pa polega radia Kum tudi direktorica in odgovorna urednica Radijev Aktual, Salomon, Veseljak in kasneje še radijev Studio D, Brežice, Sevnica in radia Tartini.

Ste kdaj primerjali delo sebe kot direktorice na radiu in zdaj?
Predvsem se trudim delati tako, kot mislim, da je najbolje za vse. Tako na radiu kot tudi zdaj v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje se trudim, da bi bil s programom zadovoljen čim širši krog ljudi, saj delamo za ljudi in ne zase. Zelo dobro pa se zavedam, da nikoli ne boš všeč vsem.

Nova sezona abonmaja se je začela. Ste zadovoljni z vpisom (obiskom)?
4. oktobra smo imeli prvo predstavo za gledališki abonma in izven. Še pet jih bo do konca. Z vpisom smo zadovoljni. Vsekakor pa smo veseli vsakega obiskovalca, ki si pride ogledat tudi posamične predstave.

Na raznovrstnost dogodkov vsekakor vplivata tudi Galerija Medija in Rudarski muzej.
Tako je. V galeriji Medija imamo na ogled razstave akademskih likovnikov, v njej so razni sprejemi, na ogled je tudi spominska soba Ladka Korošca. KC DD Zagorje pa ima v upravljanju tudi Rudarski muzej Zagorje v Kisovcu, ki ponuja delček zanimive zgodovine časa, ki ga je Zagorje doživelo in ga kot rudarsko središče vrisalo na zemljevid Evrope, zgodbe o rudarjenju v občini Zagorje ob Savi, ki je dolga več kot 250 let in je polna zanimivih dejstev ter spominov, ki jih nosijo upokojeni rudarji ter njihove družine. V muzeju lahko obiskovalcem pripravimo celotno doživetje, ki je sestavljeno iz ogleda muzeja, rudarske malice, izvedbe skoka čez kožo - sprejema v rudarski stan ...
V Rudarskem muzeju Zagorje smo poskrbeli tudi za predstavitev Steklarne Zagorje, ki jo bomo v prihodnosti še bogatili.
Z obiskom muzeja smo zadovoljni, vendar bo v prihodnosti potrebno še veliko narediti za promocijo tako muzeja kot celotne Zagorske doline.

Omeniva še poletne glasbene večere, žal je letos vreme večkrat pošteno ponagajalo. Pa vendar, odkar potekajo na ploščadi, se zdi, da je tudi večji obisk.
Letos z vremenom nismo imeli sreče, res. Od šestih predvidenih prireditev nam je uspelo izpeljati le eno, žal. Za vsako tako prireditev je potrebno kar veliko organizacije in še enkrat toliko za njeno odpoved. Nekako smo bili v dvomih, ko smo pred dvema letoma glasbene večere s terase delavskega doma prestavili na mestno ploščad. Nekateri še vedno pogrešajo večere na naši terasi, ki so potekali v nekoliko bolj intimnem ambientu. Spet drugi so veseli, da so prireditve na ploščadi, da se nekaj dogaja v samem mestnem jedru. Ampak, kot sem že rekla, nikoli ne moreš ugoditi vsem.


Obisk kino predstav je dolgo opadal. Kako je sedaj?
Z digitalizacijo kina v Zagorju obisk kina narašča, saj so filmi na ogled takoj, ko so na programu tudi v večjih kinematografih po Sloveniji. Posebej so obiskani filmi, ki so medijsko malce bolj promovirani. Zelo pa smo zadovoljni z obiskom otroških in mladinskih filmov.

Kaj lahko pričakujemo v KC DD do konca leta?
Veliko. Na naš oder prihaja takoj po premierni izvedbi glasbena predstava Menopavza, v kateri bodo zaigrale znane Slovenke; Helena Blagne, Zvezdana Mlakar, Salome in Urška Vučak. Dvakrat si bo mogoče ogledati vrhunski muzikal Briljantina, 18. novembra in 4. decembra. Za gledališki abonma in izven bo v novembru predstava Jeklene magnolije, decembra pa bo na ogled tudi predstava Tvoj bodoči bivši mož z Vidom Valičem. Kar se glasbenih dogodkov tiče, bo v mesecu novembru koncert Policijskega pihalnega orkestra skupaj z Zagorskim oktetom in koncert Harmonikarskega orkestra Glasbene šole Zagorje ter 26. decembra tradicionalni koncert z ansamblom Saša Avsenika in Slovenskim oktetom. Seveda pa tudi letos ne bomo ostali brez koncertov Big banda Zagorje, Pihalnega orkestra Svea in Božično-novoletnega koncerta Glasbene šole Zagorje.

... in kaj se nam obeta v letu 2019?
Ne smem mimo odlične predstave za abonma in izven, muzikala Trač v izvedbi Mestnega gledališča Ljubljana in seveda tudi drugih predstav za abonma in izven: Predsednice, Ne pozabite na rože s Polono Vetrih, Muzikal Vesna bo na našem odru meseca aprila, napoveduje pa se tudi predstava Moški so z Marsa, ženske so z Venere 2. Načrtujemo Valentinov koncert, za dan žena pa 9. marca že lahko napovem koncert Marka Škugorja skupaj s klapo Stine.

Pogrešate delo na radiu? Vas mogoče privlači spet kaj novega?
Ko sem se odločila za spremembo službe, sem prejšnjo zgodbo pustila za sabo. In za zdaj se 100% posvečam delu v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje.

Pripravila Stanislava Radunovič
Fotografije: Tomaž Zupan, arhiv SR