Grujica Veljković

Občina Zagorje ima med pobratenimi občinami tudi dve iz nekdanje skupne države: Omiš in Aleksinac.
Z Aleksincem nas povezuje rudarska preteklost. Rudnik v Aleksincu je deloval od leta 1882 do leta 1989. Med dvema vojnama je veljal za najbolj donosen rudnik v Srbiji. V njem je nekoč poiskalo službo tudi veliko naših rojakov in njihovi potomci še vedno živijo v Aleksincu in okolici.
Rekordno proizvodnjo so v rudniku dosegli leta 1963, ko so v šestih oknih izkopali 444.007 ton premoga.
Rudnik je zaprt od 7. novembra 1989, ko je v hudi nesreči v požaru izgubila življenje cela prva izmena - 90 rudarjev. Nekaj manj kot 300 rudarjev je v okvirju Rudarsko-gradbenega podjetja našlo zaposlitev v drugih srbskih rudnikih. Rudnik ima do leta 2018 status rudnika v zapiranju.
Delegacija Občine Aleksinac je obiskala Zagorje ob občinskem prazniku, pa smo izkoristili priložnost, da vam na kratko predstavimo Aleksinac in sodelovanje dveh občin. Z nami se je pogovarjal predsednik SO Aleksinac, Grujica Veljković.

Sodelovanje med občinama ima že daljši staž?
Z Občino Zagorje smo se pobratili že leta 1960. Povezovalo nas je rudarjenje in želja številnih rudarjev iz Aleksinca, ki so bili nekoč zaposleni tudi v rudniku Zagorje. Z leti je sodelovanje napredovalo, potem pa je v času razpada Jugoslavije prišlo do manjše prekinitve. Na naše veliko zadovoljstvo smo sodelovanje obnovili. V času skupne države je bila naša občina pobratena tudi z občino Omiš. Žal se je zaradi dogodkov, do katerih je prišlo v času razpada ta vez izgubila. Vendar upamo, da se bo tudi to spremenilo. Ljudje smo tisti, ki stremimo k napredku medsebojnih odnosov. Krivci naj odgovarjajo za svoja dejanja, mi pa si želimo napredka, povezovanja in prijateljstva.

Kako ocenjujete sodelovanje med pobratenima občinama?
Predstavniki zagorske občine nam z nasveti veliko pomagajo v napredovanju in približevanju Evropski skupnosti, za kar smo jim hvaležni. Dogovarjamo se tudi o skupnih projektih. Najprej bomo obnovili sodelovanje na področju kulture, ki je bilo nekoč zelo uspešno.
Upamo, da se bo sodelovanje razvilo tudi na drugih področjih, kar bi vplivalo na kakovost življenja tako občanov Zagorja kot Aleksinca. Pri nas ste kljub gmotnim težavam vedno dobrodošli. Slovenija je prijateljska država, kjer se počutimo zelo prijetno in z veseljem pridemo na obisk. Osebno sem že tretjič v Zagorju in vesel sem, ko me na sprehodu po Zagorju ljudje zaustavijo in sprašujejo, kako se tu počutim.
Pri nas sta zakonodaja in sistem dela precej drugačna, kot v Sloveniji in zato moramo delati in delovati drugače kot je to pri vas. Vaša občina nam je za vzgled. Všeč sta mi entuziazem in disciplina, česar pri nas manjka. Pri nas imamo kar nekaj težav, se pa vsekakor trudimo za vstop v EU. Predvsem moramo priti do določenih standardov, ki so pogoj za vstop v EU, pa tudi če ne bi bili sprejeti, so ti standardi stopnička višje za boljše življenje vseh nas.
Smo pa od Zagorjanov dobili kar nekaj zelo praktičnih nasvetov recimo glede Led razsvetljave, čistilne naprave, na kaj moramo biti pozorni pri načrtovanju, financiranju itd.

Malo primerjave med Zagorjem in Aleksincem.
Občina Aleksinac šteje 52 000 prebivalcev, samo mesto Aleksinac pa nekaj več kot 17.000. Površina znaša 707 kvadratnih metrov, na katerih je 72 vasi. Žal nimamo toliko asfaltiranih poti do naselij, kot je to v Zagorju.
Mladi odhajajo predvsem iz vasi in prebivalstvo se stara. Res pa je, da se stara ves svet in to vse bolj postaja globalni problem. Nekje sem prebral, da je Srbija na 3. ali 4. mestu glede na starost prebivalstva, kar je katastrofalno in skrb vzbujajoče. Čaka nas še veliko dela, da se izboljšajo življenjski pogoji in posledično poveča rodnost prebivalstva.

Koliko poznate poltično situacijo v Sloveniji?
Občinski uslužbenci se s politiko ne ukvarjamo. Vem, da ste predsednika Ruske federacije Putina zelo lepo sprejeli. Obisk je lahko osnova za napredek v sodelovanju med dvema državama.
Notranja nesoglasja in trenja so pa povsod in so lahko koristna ali pa tudi ne.
Cilj človeštva je mir. Po vsaki vojni morajo ljudje sesti in se pogovoriti, iskati nove poti za naprej, tudi v starem Rimu je bilo tako.

Kdor se napoti v Aleksinac, obvezno obišče tudi Sokobanjo, ali pa planino Ozren ... Turizem v Srbiji očitno napreduje.
Mogoče se komu ne zdi tako, vendar se v Srbiji veliko dela na vseh področjih, tudi v turizmu. Vse srbske vlade so se maksimalno trudile in se borile za napredek. Težki ekonomski problemi pa žal te napore zelo upočasnijo.
Resnično imamo kaj ponuditi: lov in ribolov, zimski in letni turizem na naših gorah, termalni turizem, vodni ...
Slovenci ste naši redni gosti v Guči, na Exitu, novoletnih zabavah ...
Dela je veliko, vendar se trudimo in smo optimisti!

Zanimivo je, da v Aleksincu živijo tudi Slovenci, potomci rudarjev, ki so nekoč bili zaposleni v vašem rudniku!
Slovenci, predvsem Zagorjani, imajo v Aleksincu sorodnike. Od odpiranja rudnika na koncu 19. in predvsem na začetku 20. stoletja so se pri nas naselili rudarji od vsepovsod. Največ je Slovencev pa tudi Hrvatov, Čehov in drugih. Vsi živimo složno in v miru. Imamo tudi katoliško cerkev. Nikoli ni bilo nobenih nesoglasij in upam in vem, da jih tudi nikoli ne bo.


In na koncu ...
V imenu občine Aleksinac in njenih občanov pozdravljam vse Zagorjane in prebivalce Slovenije v želji, da se sodelovanje in prijateljski odnosi med obema občinama še naprej uspešno razvijajo.
Pripravila in prevedla Stanislava Radunovič
Slike arhiv ETV in vir internet