Boštjan Vidmar

Predstavljamo vam direktorja ETV Boštjana Vidmarja. Prijazno nam je zaupal, nekaj zanimivosti iz svojega življenja.

1. Najprej, kot je že v navadi, vas prosim za kratko predstavitev.
Rodil sem se v času, ko so bili na prvih mestih glasbenih lestvic Beatlesi in Rolling Stonesi, ko so otroci cvetja v Ameriki množično protestirali proti vojni v Vietnamu, ko so ubili Martina Luthra Kinga in ko je Sovjetska zveza vdrla v Češko-Slovaško, jo okupirala in zatrla njen kulturni in gospodarski razcvet in celotne vzhodne Evrope, ki se je odražal skozi t.i. Praško pomlad, za katero pa je po letu 68' prišla Kremeljska zima.
Prva tri leta smo s starši živeli v hiši maminih staršev Na šahtu v Kisovcu, ko pa se je rodila sestra Alenka, smo se preselili na Izlake. Od leta 98' pa živim s svojo družino v hiši na Prhovcu na Izlakah.
Obiskoval sem OŠ Izlake, srednjo elektrotehnično šolo v Zagorju in Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, kjer sem uspešno diplomiral.

2. Vaša prva zaposlitev je bila v okviru EVJ. Izkušenj se je verjetno od samega začetka kar precej nabralo?
Že med šolanjem sem opravljal počitniško delo in prakso takrat (pred letom 1989, ko je bilo ustanovljeno podjetje EVJ Elektroprom d.o.o.) še v obrtnem podjetju Elektroinštalacije Vidmar Janez, kjer so se izvajala elektroinštalacijska dela. Eden večjih objektov, ki se jih od takrat spominjam, je bila gradnja centra blokov v Domžalah, kjer je bilo skupaj zgrajeno približno 1000 stanovanj in je še danes eno od večjih blokovskih naselij pri nas. Kasneje, ko smo začeli širiti poslovanje podjetja na več dejavnosti, sem precej časa delal tudi na področju izdelave tiskanih vezij in se tudi dodatno usposabljal v Nemčiji. Največ časa pa sodelujem pri gradnji in razvoju kabelsko komunikacijskega omrežja in v povezavi z omrežjem tudi pri lokalni televiziji ETV, kjer sem direktor.

3. In postopoma se je razvijala vaša poslovna kariera. V vsem tem času pa verjetno obstaja nekdo, na kogar ste še posebno ponosni.
Začel sem torej od vajenca v ekipi elektroinštalaterjev, do delavca v proizvodnji tiskanih vezij, do delavca pri gradnji kabelskega omrežja in potem vodje dejavnosti kabelsko komunikacijskih sistemov. Vmes sem bil nekaj časa direktor podjetja EVJ Elektroprom, ker pa mi ni uspelo realizirati zastavljenih ciljev, sem leta 2009 odstopil in se posvetil dejavnosti in nalogam, ki jih opravljam z veseljem in jih dobro poznam.
Najbolj sem ponosen na očeta, ki je pred 45 leti začel svojo podjetniško pot dobesedno iz nič in v tem času ustvaril podjetje EVJ Elektroprom, kakršnega poznamo danes. Ponosen pa sem tudi na sodelavce, s katerimi smo vedno izpeljali in rešili vsako še tako zahtevno nalogo in zaradi česar nam stranke lahko zaupajo.

4. Katere so smernice razvoja ETV? Prisotnost na YouTube je že realizirana, obeta se nekaj kakovostnih ponudb …
YouTube je le eden od t.i. »novih medijev« poleg Facebooka, Tweeterja, kjer je televizija ETV prav tako prisotna. Zelo pomembno je sodelovanje tradicionalnega medija, kot je televizija z novimi, ki so se in se še razvijajo. To nam omogoča, da dosežemo občinstvo, po navadi mlajšo generacijo, ki so jim internet in z njim povezani mediji bolj domači. Druga stvar je povečanje našega dometa preko meja kabelskega omrežja, kajti na YouTube smo praktično vidni po celem svetu. Pomembna prednost novih medijev je tudi interaktivnost, kar pomeni, da se gledalci s svojimi komentarji lahko v trenutku odzovejo in nam sporočijo svoje mnenje, komentar.
Glede drugih novosti na televiziji ETV je trenutni doseg televizije s svojim krogom gledalcev in prihodki, ki jih lahko iztržimo optimalen za tekoče delo televizije. Žal se ne nabere dovolj amortizacije, da bi lahko razmišljali v kakšnih korenitejših posodobitvah. Tako poskušamo poslovati optimalno v okviru trenutnih možnosti in iztržiti še kaj več z obstoječo opremo in ekipo, zato iščemo projekte, ki bi v obstoječih okvirjih prinesli dodatno osvežitev in pa seveda bili tudi tržno zanimivi. Zakaj tudi na televiziji ETV ne bi pokazali svojih talentov ali pa kuhali kot Jamie Oliver?

6. Kaj pa širitev ETV?
Š iritev ETV tudi izven kabelskega omrežja EVJ Elektroprom je vsekakor še zanimiva. Lani smo naredili kar pomemben korak na tem področju, ko smo signal televizije ETV poslali še v kabelsko omrežje Telekoma Slovenije, ki pokriva celotno Slovenijo, kabelsko omrežje Elektro Turnšek v Celjski dolini in širše, Elstik v Hrastniku in kabelsko omrežje Sevnica. Vsa nadaljnja širitev signala bo prav tako preko drugih kabelskih omrežij, saj bo televizija ETV ostala kabelska televizija, kar pomeni, da nimamo svojega oddajnika ali satelita, zato jo lahko spremljajo le gledalci kabelskih omrežij, kar je za kabelskega operaterja dodatna prednost pred konkurenčnimi operaterji.

7. Se vam ne zdi, da se v tej majhni Sloveniji, ljudje le ne poznamo dovolj? Tukaj ima seveda svojo vlogo tudi televizija.
Točno to je osnovno poslanstvo naše televizije, da predstavimo zanimive ljudi iz različnih področij družbenega, kulturnega in političnega življenja in s takšnimi oddajami mislim, da smo zelo uspešni in poznani širše po Sloveniji. Poleg tega, da predstavljamo osebnosti, ki so zanimive iz lokalnega življenja in nimajo možnosti, da bi se predstavile na »veliki televiziji«, pa v naših pogovornih oddajah gostimo tudi bolj znane in pomembne osebnosti in med drugim so bili pri nas gostje tudi predsedniki države in vlad.
Prisotnost naše kamere na vseh pomembnih prireditvah in dogodkih v lokalni skupnosti, pa je izrednega pomena za vsako občino za njeno promocijo, informiranost in pa seveda ne nazadnje tudi za pomemben arhiv zabeleženega trenutka časa, ki bo ostal za naše zanamce. Zato bi se vodstva občin morala bolj zavedati vloge in pomena lokalne televizije, našega dela in truda in ga bolje ovrednotiti tudi z višjimi sredstvi, ki jih s proračunom namenjajo delu lokalne televizije, recimo v primerjavi z radijem, kjer je produkcija nekajkrat bolj enostavna in cenejša in pa tudi vrednost arhiva veliko manjša v primerjavi s sliko in tonom pri televizijskem arhivu.

8. Po vašem mišljenju - kakšna je naša zasavska identiteta?
To vprašanje je pa prezahtevno, da bi lahko nanj kompetentno odgovoril, kajti niti lastne identitete še nisem spoznal, kaj šele, da bi komentiral identiteto drugih (smeh). Menim pa, da v času vsesplošne globalizacije identiteta žal izgublja svojo lokalno vsebino, za kar so krivi globalni mediji s svojimi komercialnimi vsebinami. Paradoksalno pa prav lokalni mediji pri tem lahko pomagamo ohraniti in zaščititi našo lokalno identiteto, da se jo bomo ljudje sploh zavedali. Žal je pa res vprašanje, koliko so mladi sploh pripravljeni spremljat takšne vsebine, ki za njih niso popularne, oz. je naša naloga, da jih na pravilen način populariziramo, recimo, kot je uspelo Lojzetu Slaku, da je populariziral »frajtonarico« in narodno zabavno glasbo.

9. Vsakomur se kdaj zgodi, da je negotov, da ne ve, kako naprej. Ko nastopi tak trenutek - s kom se takrat najraje pogovorite, zaprosite za nasvet?
Takrat iščem samoto in mir in ne želim nikogar v bližini. Sam s seboj se takrat najbolje počutim in moje težave ostanejo z menoj. Nerad razglabljam o svojih problemih (pa saj jih nimam, haha), držim pa se načela živi in pusti živeti.

10. Pa vaš prosti čas? Priljubljeni konjički, družina …
Nisem zahteven, najraje obujem pohodne čevlje in ker imam srečo, da živim v naravi ob gozdu, imam takoj pred vrati odlično gozdno pot, po kateri se največkrat sprehajam.
Druga stvar, ki me navdušuje v zadnjem času, je učenje kitare. Ko sem brskal po YouTubu sem našel odlične lekcije za učenje kitare in, ker nekaj osnove imam, saj sem obiskoval glasbeno šolo, se mi je veselje hitro obudilo. Vendar pa po zaključku glasbene šole kitare nisem več prijel v roke, tako da sedaj pravzaprav začenjam znova.

Z družino vsi skupaj pa tudi radi potujemo, tako, da skoraj vsako leto odpotujemo na kakšno daljše potovanje.

11. Imate svoje zatočišče, ko se po velikih naporih vsega preveč nabere?
Kot sem že omenil, najboljša zdravnica je narava, tako, da takrat, ko me prime malodušje, potrtost, se trudim premagati neaktivnost in se odpravim ven v gozd, v naravo.

Prepričana sem, da bi Boštjana lahko vprašala še marsikaj, pa vendar nisem. Privoščim mu namreč, da uživa v krogu družine, naravi in, da razmišlja o prihodnosti naše in vaše ETV.

Pripravila Stanislava Radunovič