Bakhtyar Aljaf

Enkrat zgovoren, drugič zadržan. Mogoče to zahteva njegovo delo. Dober poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu in širše. Sodobni popotnik, ki govori več jezikov in pozna številne pomembne osebe, ki med drugim, krojijo tudi našo usodo. S simpatično ženo in dvema prelepima hčerkama živi v Zagorju. Torej - je tudi naš, Zasavc.

Obiskovalcem naše spletne strani bo zadovoljstvo prebrati vaš kratek življenjepis.

Rojen sem 1961, v mestu Kirkuk v Iraškem Kurdistanu. Po nacionalnosti sem Kurd. Leta 1980 sem prišel v Beograd na študij novinarstva. Od 1989 živim v Sloveniji. Bil sem dopisnik, novinar različnih medijev z bližnjega vzhoda. Občasno sem pisal tudi za časopis Slovenec. Od leta 2002 sem soustanovitelj in eden od direktorjev inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije IFIMES.
Z družino živim v Zagorju.

Aktualna dogajanja so tudi pri nas pestra. Vedno je nekje v svetu tako. Ko pa se začno stvari dogajati blizu nas, potem seveda začnemo razmišljati drugače. Kako bi vi, kot dober poznavalec strnili misli o begunski krizi?

Begunska kriza je le ena od kriz v Evropi. Ne smemo pozabiti finančne krize nekaj let nazaj, železne zavese, prve in druge svetovne vojne … Vse te krize so povzročile premik prebivalstva iz ene države v drugo ali pa iz Evrope na druge kontinente.
Slovenski narod zelo dobro ve, kako je biti begunec. Pred in po prvi svetovni vojni se je zgodilo množično izseljevanje v Ameriko. Potomci slovenskih izseljencev so danes tam ugledni senatorji, generali, škofi, znanstveniki itd.
V času druge svetovne vojne so številni Slovenci bili internirani v Nemčijo ali pa prisilno izseljeni v Srbijo.

Begunska kriza lahko obogati evropski trg delovne sile ter kulturo. Evropa pa vsekakor potrebuje ameriški, švedski in izraelski model integracije.
Kdo po vašem mnenju, v resnici stoji v ozadju tega procesa (Slovenci temu pravimo strici iz ozadja), ZDA?
Mislim, da ne.
Begunska kriza je rezultat vojn na Bližnjem vzhodu. Če bi ZDA posredovale v Siriji 2013 in ne bi zapustile Iraka 2011, potem takšne begunske krize ne bi bilo. Z ameriško intervencijo na Balkanu 1995 se je vojna v Bosni končala s podpisom Daytonskega mirovnega sporazuma, kar je omogočilo vrnitev kar milijona beguncev. Prav tako 1999 na Kosovu.
Težko je karkoli predvideti oziroma napovedati. Glede na vaše informacije, ste med najbolj pristojnimi za tovrstne napovedi. Se vaš osebni pogled razlikuje od uradnih stališč? Kako dramatične bodo posledice sprememb za vse nas?
Kot sem že prej dejal, moramo živeti s to krizo in dogodki, ki zadevajo tudi nas. Prav tako se moramo včasih zanesti na EU ter evropsko skupno politiko.

Ste dober poznavalec islamske kulture in prava. Posledično poznate tudi politični islam ...
Politični islam je produkt hladne vojne med ZDA in SZ. V času sovjetske invazije na Afganistan je dobil podporo od ZDA, kasneje pa se je obrnil proti Ameriki.
V znanstvenem žargonu: vsaka dobra inovacija ima tudi slabe strani.
Alfred Nobel je odkril smodnik in kasneje je zaradi tega imel slabo vest. Prav tako je bil politični islam obramba proti komunizmu.
Po rušenju komunizma je politični islam končal svojo misijo in začel iskati svoj politični prostor. Našli so ga v arabski pomladi in s tem uničili demokratizacijo Bližnjega vzhoda in povzročili anarhijo.

Kakšni bodo po vašem mnenju učinki naselitve večinoma muslimanske populacije v Evropi?
Mi, Evropejci moramo spoštovati njihovo vero in tradicijo, na podlagi regulativ in listine EU. Novi prišleki pa se morajo integrirati v družbo in spoštovati pravni red in tradicijo gostiteljev.
Na terenu je že prišlo do selekcije – begunci in ekonomski migranti. V kolikšni meri je Evropa dolžna poskrbeti tudi za ekonomske migrante, ki bežijo pred revščino?
Mislim, da Evropa ni zadolžena za sprejem ekonomskih migrantov. Nemčija potrebuje najmanj milijon priseljencev za stabilizacijo delovne sile in natalitete. Kanclerka Angela Merkel je nekaj mesecev nazaj odprla pot tem ljudem in to je uradno začetek evropske begunske krize.
Zanima me vaše mnenje o nestrpnosti in predsodkih do beguncev?
Menim, da normalni ljudje nimajo predsodkov do beguncev in drugačno mislečih. Marginalne desničarske stranke zlorabljajo begunsko krizo za zbiranje političnih točk.
Mlada Sirka mi je zaupala, da se je na začetku veliko Sircev pridružilo ISIS-u, da bi se borili proti režimu Bašarja Al Asada. Se po preteklih dogodkih glede članstva kaj spreminja?
Islamistične stranke in kasneje ISIS so zlorabile Sirsko pomlad in jo spremenile v državljansko vojno.
Odgovornost za to je na režimu Bašarja Al Asada ter Rusiji in Kitajski, ki sta trikrat uporabili VETO v varnostnem svetu.
Citiram eno vašo izjavo pred letom dni ali celo malo več:
"IS doslej ni izvajala napadov na območju Evrope ali Združenih držav Amerike. Organizacija nima tovrstnih metod, izvajajo predvsem frontalne napade"
Očitno so se metode v zadnjem času zelo spremenile. Ali IS meni, da samo frontalni napadi niso dovolj uspešni (odmevni)?
Stojim za svojo izjavo, da je ISIL-u pomembno ozemlje Iraka in Libije. Osamljeni napadi, kot je ta v Parizu, ne pomenijo, da ISIL prihaja v Evropo.
Kako ocenjujete vojaško koalicijo, ki jo je Savdska Arabija oblikovala skupaj s 34 pretežno sunitskih muslimanskih držav za boj proti terorizmu?
Mislim, da bo to uspešna koalicija, pod pogojem, da sodelujejo z NATO, ZDA in, da je v okviru OZN.

Veliko potujete. Je naporno pogosto menjati jezik, kulturo, podnebje?
Kako živi vaša prvotna družina v rojstnem kraju? Se pogosto srečujete?
S časom se navadiš, adaptiraš na spremembe. Moja družina v Kurdistanu živi dobro. Vojne ne občutijo. Obiščem jih večkrat na leto, kadar imam možnost in mi čas to dovoljuje.
Postali ste Zagorjan, čeprav ste bolj malo doma. Vam prija umirjeno ozračje majhnega mesta?
Verjetno da, saj se dobro počutim med prijatelji, sosedi in v Rotary klubu Zagorje Kum, kjer sem aktivni član.

Se je vaša družina v Zagorju sprijaznila z vašo pogosto odsotnostjo?
Menim, da da. Moje delo je takšno, da sem žal veliko odsoten.
Verjetno je prostega časa bolj malo. Kam zahajate, kaj najraje počnete?
Predvsem se veselim sestankov ob ponedeljkih v Rotary klubu. Ob vikendih pa, če se le da, si vzamem čas za sprehod, v po meni najlepšemu parku v Evropi- Ruardi Evroparku.

Za zaključek pa mogoče še kakšna misel, sporočilo ...?
Naj bo to misel ameriškega esejista, pisatelja in filozofa Ralpha Walda Emersona:
“Zapiši si v srce, da je vsak dan, najboljši dan v letu."
Spomin iz otroških dni. Študentski časi, ko je bilo vse drugače. S turškim predsednikom Erdoganom. Pogovor z Avigdorom Libermanom, zunanjim ministrom Izraela.
Srečanje z Aleksandrom Vučićem srbskim premierom. Delovno z Jadranko Kosor. Obisk pri guvernerju mesta Kuvajt. Inštitut v Ljubljani je leta 2012 obiskal minister za delo in socialne zadeve Iraka.
Inštitut v Ljubljani je leta 2012 obiskal minister za delo in socialne zadeve Iraka. Smeh je pol zdravja - Demeter Bitenc. Eno leto uspešni predsednik Rotary kluba Zagorje Kum. S hčerko Taro v Kurdistanu.
Družina Aljaf.
Pripravila Stanislava Radunovič
Slike arhiv BA