ZA ZAKLJUČEK SEZONE SMO POLAGALI VIŠJE PASOVE

Pomladanski del sezone je za nami, s pogledom nazaj smo lahko zadovoljni, saj smo nanizali kar nekaj lepih rezultatov. Uspešni so tako naši starejši člani, kot tudi mlajše generacije in veselimo se že novih tekmovanj in izzivov.
Za zaključek sezone je tradicija, da izpilimo in nadgradimo tudi znanje v taekwondo tehniki, kar je navsezadnje podlaga tudi za borbeno tehniko. Pri taekwondo tehniki je poudarek na motoriki, orientaciji in natančnosti, poleg tega pa so zelo pomembne tudi vrednote, kot so vljudnost, poštenje in vztrajnost. Pri polaganju za višji pas morajo kandidati osvojiti določene veščine, poznavanje osnovnih udarcev, napadov, samoobrambe in forme (poomsae). Poomsae je način taekwondo učenja, ki vsebuje niz napadov in obrambe proti navideznemu sovražniku. Vadba poomsae pomaga pri izboljšanju dihalne tehnike, fleksibilnosti, moči in ravnovesja.
Poomsae pomaga starejšim ali fizično šibkim razvijati neuklonljiv duh in samozaupanje, kar posledično pripelje do sposobnosti za samoobrambo. Osnovna pravila za poomsae so:
1. Začetna točka posamezne poomsae je tudi njena končna točka.
2. Telo in gibanje udov mora biti v pravilni drži v pravilni smeri.
3. Pravilno je potrebno uporabiti moč: tekoča in gibljiva in gibe: hitri in odsekani.
4. Usklajuj različne hitrosti udarcev.
5. Ne troši energije po nepotrebnem.
6. Zavedaj se središča ravnotežja ter skrbno izbiraj gibe nog in rok.
7. Nauči se kontrolirati dihanje, in ko zakričiš naredi to v kratkem, odsekanem kriku.
8. Nauči se namen vsakega giba in vedno treniraj tako, kot da si v resnični borbi.
9. Poomsae treniraj vsaki dan, da postane tvoje telo čvrsto, ti pa dosleden.
10. Prakticiraj eno poomsae za drugo in napreduj šele, ko popolnoma obvladaš predhodno poomsae.
Ob stalnem treningu in z zavestnim izvajanjem teh disciplin naj bi taekwondoist izobraževal tudi svoj duh, pri čemer gre za deset ciljev, ki jih želi pri tem doseči. To so:
· vljudnost
· poštenje
· vztrajnost
· potrpljenje
· samodisciplina
· nepremagljivost
· fair play
· moralna in etična drža in izobraževanje v taekwondoju
· človečnost
· koncentracija
Tokrat nas je napredovalo do višjega pasu 27 članov kluba, najmlajši so pridobili prvo črtico na svojem belem, začetniškem pasu, najstarejši oziroma najizkušenejši pa črno črtico na rdečem pasu. Sedaj je v klubu že kar precej kandidatov, ki čakamo priložnost za polaganje črnega pasu, ki predstavlja pomembno stopnja in velik izziv za vsakega taekwondoista.
Eva Štangar