S podpisom pogodbe do novega mestnega središča

Spoštovani.
Danes je v Ljubljani potekal podpis pogodb projektov 3. roka odprtega javnega razpisa v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška, katerega se je udeležila tudi županja Občine Trbovlje in s podpisom še uradno potrdila sodelovanje občine v projektu. Dogodka so se udeležili tudi Đanino Kutnjak, predsednik zveze hrvaških društev v Sloveniji, Dimitrij Pur, namestnik vodje Organa upravljanja (OU), Šimunić Stjepan, predsednik Hrvaškega kulturnega društva Međimurje Ljubljana, Malnar Alen, predstavnik službe za mednarodno teritorialno sodelovanje hrvaškega Ministrstva za regionalni razvoj in sklade Evropske unije, Božo Dimnik, častni konzul Republike Hrvaške v Sloveniji, Zoran Poznič, direktor Delavskega doma Trbovlje in drugi.
Županja je ob podpisu pogodbe dejala: »Veseli in ponosni smo, da bomo lahko z evropskimi sredstvi izvedli pomembne projekte, s katerimi želimo Trbovlje postaviti ob bok uspešnih in razvijajočih se mest. Je pa to za nas tudi velik izziv in velika odgovornost, saj je to za našo občino prvi od takšnih evropskih razpisov.«
Na kratko spomnimo, da gre za pridobitev evropskih sredstev z naslova Interreg V - A Slovenija – Hrvaška, do katerih bo Občina Trbovlje na podlagi uspešne prijave na razpis upravičena kot prva občina v Zasavju. Na javni razpis je skupno prispelo 88 vlog, odobrenih je bilo 17 projektnih predlogov, med drugim tudi projektni predlogi Občine Trbovlje in ostalih partnerjev. Današnji podpis pogodbe pa je potekal s tremi izmed 17 občin, ki so do danes uredile vse potrebno za podpis, zato smo še posebej veseli, da je med prvo trojico podpisnikov prav naša občina.
V projekt smo se, kot vodilni partner v Sloveniji, podali skupaj z Občino Slovenska Bistrica, Labin in Rijeka. Vse 4 občine partnerice so znane po bogati industrijski ali rudarski dediščini, glavnina sredstev, pridobljenih na razpisu, pa je namenjenih revitalizaciji njihovih mestnih središč. Ohranjanje zgodovine industrijskih mest bo pripomoglu k razvoju turizma na višji ravni in točno tega se bomo lotili partnerji projekta. Občina Trbovlje bo pridobljena evropska sredstva med drugim usmerila v vsebinsko ureditev centra mesta pred pošto ter v vzpostavitev Escape mine-a (Pobega iz rudnika).
En izmed večjih javnih dogodkov projekta bo tudi Bienale industrijske umetnosti, potujoča razstava del priznanih umetnikov, ki se bo zvrstila med vsemi vključenimi lokacijami, tudi v Trbovljah. Prav tako pa bo Bienale industrijske umetnosti leta 2020 del Evropske prestolnice kulture, ki jo izvajajo Reka, Labin in Pula.
Projekt se bo izvajal do novembra 2020.
Pozdrav / Regards
Kabinet županje

OBČINA TRBOVLJE
Mestni trg 4, 1420 Trbovlje, Slovenija
(tel. +386 3 56 27 930, GSM +386 70 630 635, fax+386 3 56 27 986)
http://www.trbovlje.si