Prostovoljno gasilsko društvo Vrh pri Višnji Gori praznovalo 70 let

Spoštovani predstavnik medijev!
V soboto, 9. junija 2018, so gasilci in gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Vrh pri Višnji Gori, s svečano parado, slovesnostjo ter gasilsko veselico proslavili 70. obletnico obstoja in delovanja svojega gasilskega društva. Na predvečer praznovanja pa so na slavnostni seji podelili tudi jubilejna društvena priznanja.

Na pomoč svojih gasilcev v požarih in nesrečah so krajani Vrha in ostalih vasi Leskovške planote zelo ponosni. PGD Vrh pri Višnji Gori je bilo ustanovljeno leta 1948 v času povojne obnove. V tistih časih se je življenje začelo vračati na stare tirnice, ljudje pa so se začeli ukvarjati s številnimi dejavnostmi, med drugim tudi z gasilstvom. Tako se je zgodilo tudi na Vrhu, ko so domačini na pobudo krajana Janeza Ahlina ustanovili društvo. Prva funkcija predsednika je pripadala prav Ahlinu. V vseh sedemdesetih letih se je zamenjalo kar nekaj predsednikov in poveljnikov. Omembe vreden je vsekakor častni predsednik PGD Vrh Marjan Gros, ki je predsedoval kar 30 let. Letos februarja je funkcijo predal Davidu Čožu, ki je šesti predsednik društva.

Na slovesnosti je predsednik David Čož ponosno povedal, da njihovo gasilsko društvo šteje 70 članov, in sicer 48 članov in 22 članic. Slednje so še posebej nepogrešljive pri gasilskih in drugih akcijah. Društvo ima tudi močno operativno enoto s 17 člani in članicami, zelo pomembno dejstvo pa je tudi, da imajo 9 pripravnikov, 10 članov mladincev ter 5 pionirjev. Društvo se ponaša tudi z lepim sodobnim gasilskim domom, kateremu je leta 2011 Turistična zveza Slovenije izkazala veliko čast predanemu delu tamkajšnjih gasilcev in gasilski dom nagradilo s priznanjem za najlepši gasilskim dom v Sloveniji. Pri požarih in drugih nesrečah uporabljajo vozili GVC 16/15 in GV1. V prihodnje si želijo vozni park še posodobit, prav tako si prizadevajo za nakup defibrilatorja.

Na slovesnosti so čestitke društvu ob jubileju izrekli gostje, in sicer predstavnik Gasilske zveze Slovenije Slavko Jalovec, častni predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Lojze Ljubič in v imenu občine Ivančna Gorica, župan Dušan Strnad. Kot je poudaril župan je gasilstvo v občini globoko zasidrano, saj je kar 20 odstotkov občanov vključenih v članstvo 17 gasilskih društev. Omenil je tudi trenutno izgradnjo vodovoda na Leskovški planoti. Gre za 15 kilometrov dolgo traso in 2,5 milijona evrov vreden projekt, ki bo vsekakor bistveno prispeval k boljši požarni varnosti tega dela naše občine. Izrazil je tudi veselje, da so vodenje društva prenesli na mlajšo generacijo, kar je garancija da bo društvo delovalo še naprej in želo še velike uspehe. V zahvalo za opravljeno delo in priporočilo za vnaprej je društvu podelil posebno priznanje v obliki spominskega kovanca, s podobo občinske znamke Prijetno domače, ki ga podeljuje ob jubilejih in posebnih dosežkih posameznikom in organizacijam, ki pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju občine Ivančna Gorica.

Na proslavi so podelili tudi jubilejna priznanja, gostom in drugim posameznikom, gasilskim društvom in raznim organizacijam. Predstavnik Gasilske zveze Slovenije pa je društvu podelil priznanje zveze – plamenica II. stopnje. Posebno priznanje ob 70-letnici pa je Gasilska zveza Ivančna Gorica podelila Marjanu Grosu, Marku Jevnikarju in Jožetu Erjavcu, ki so še posebej zaslužni za gasilstvo na Vrhu.

Za glasbeno-plesno popestritev so poskrbeli člani Godbe Stična, Višnjanski fantje, ivanške mažoretke, folklorna skupina Svetega Mihaela Grosuplje in harmonikaš Primož Kastelic. Na gasilski povorki so sodelovali tudi člani Društva prijateljev konj Višnja Gora.

Več si preberite v priloženem sporočilu za javnost in na spletni strani občine. Zapisal in fotografiral Gašper Stopar.