LITIJSKI KARNEVAL ZAZNAMOVALA NOVA MASKOTA »LITKO« IN PREDVOLILNI BOJ

Tradicionalni Litijski karneval z letošnjo temo »Predvolilni boj na vasi« je na pustno soboto, 10. februarja 2018, pritegnil več kot 5.000 obiskovalcev, ki so si ogledali povorko, v kateri je sodelovalo 300 mask v 19 skupinah.

Karnevalska povorka se je pričela v starem mestnem jedru Litije in se nadaljevala čez mestne ulice do nakupovalnega središča na Ježi ter zaključila v športni dvorani. Letošnja daljša trasa je obiskovalcem omogočila, da so si dodobra ogledali karnevalske skupine, ki so bile izjemno inovativne in številčne. Na čelu povorke je bila letos prvič nova maskota karnevala – Litko. Sledili so mu »zaporniški kandidati iz stare sodnije«, »beneške mažoretke« in številne etnografske maske. Program so še dodatno popestrili laufarji iz Cerkna in ptujski kurenti. Večina mask je predstavljala svoje volilne programe. Pri tem je prednjačila pustna vlada - Borut Pahor, Miro Cerar, Karel Erjavec, Ljudmila Novak, Janez Janša, Zoran Jankovič in Marjan Šarec. Po več desetletjih je Pihalni orkester Litija ponovno zaigral himno Litijskega karnevala, ki jo je zapel Luka Hauptman.

Na zaključni prireditvi v športni dvorani, kjer je za dobro vzdušje skrbel Duo Pustotnik, je komisija razglasila najboljše skupine Litijskega karnevala 2018. Prvo nagrado je prejela skupina “Zlata športna oblast (Mahkovci s prijatelji)”, drugo nagrado “Sitarjevški škratki (Društvo Laz - ŽPZ Laz)”, tretjo pa “Predvolilna bitka na/ob Piranskem zalivu (DPM LIŠ)”. Vrhunec je karneval dosegel zvečer, ko se je več kot 1.600 obiskovalcev zabavalo na predvolilnem gala plesu z Modrijani.

S pustnim dogajanjem ponovno nadaljujemo v torek, 13. februarja, z otroškim pustnim karnevalom ob 10.30 uri v športni dvorani, kjer bo 650 maškar iz Vrtca Litija, Vrtca Šmartno, Osnovne šole Gradec in Osnovne šole Litija zapelo, zaplesalo in priklicalo pomlad. Pričakal jih bo klovn Žare in maskoti Radovedni Taček ter Litko. Pustni dogodki se bodo v Litiji zaključili na pepelnično sredo, 14. februarja pri Ribiškem domu v Litiji, kjer bodo člani Ribiške družine Litija med 9. in 18. uro pekli postrvi.

INFORMACIJE:
TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 051 312 739
turizem@zkms-litija.si
www.litija.si
www.facebook.com/litijski.karneval