Srce Slovenije utripa in povezuje za jutri

»Razvojni center Srca Slovenije je v 15-ih letih delovanja vzpostavil sistem izobraževanj in usposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13 000 ljudi,« pravi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije. V njem povezujejo občine, turistične ponudnike, kmete, rokodelce, šole in vrtce ter prebivalce. Med drugim pridobivajo finančna sredstva za razvoj območja Srce Slovenije, najdejo partnerje, pomagajo v podjetništvu, kmetijstvu, organizirajo dogodke in konference, svetujejo pri prijavah na razpise, promovirajo, odpirajo prodajne poti in spodbujajo podjetništvo.
Srce Slovenije želi krepiti lokalno ekonomijo območja. »Ljudem v lokalnem okolju dajemo možnost, da razvijajo svoje dejavnosti, mi pa jih promoviramo. Tako smo pomagali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi v višini 2 mio evrov sredstev ter podprli 83 projektov. Hkrati pa z zaključenimi 23 evropskimi projekti tudi razvijali in promovirali celotno zgodbo Srca Slovenije, ki jo trenutno aktivno podpirajo občine Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Šentrupert in Šmartno pri Litiji«, pove Aleksandra Gradišek. »Srce Slovenije mi pomaga pri razpisih za pridobivanje evropskih sredstev, promociji dejavnosti in omogoča udeležbo ter predstavljanje na sejmih,« je na novinarski konferenci izkušnjo delil Drago Vrhovnik, lastnik Zdravilnega gaja Tunjice, ki s Srcem Slovenije sodeluje že vseh 15 let.
»Razvojni center Srca Slovenije skrbi, da se turistična ponudba bogati, dobra promocija pa prinese veliko novih obiskovalcev turističnih točk. S tem odpiramo lokalnim ljudem nove tržne poti. Da le-ti postanejo uspešnejši, jim omogočamo brezplačne seminarje in druga izobraževanja, omogočamo udeležbo na sejmih, dogodkih, kjer se lahko predstavijo, prodajajo, srečujejo druge ponudnike in izmenjujejo tako izkušnje kot tudi znanja,« dodaja Aleksandra Gradišek. Zagotavljajo pa tudi podporno okolje za podjetništvo v osrednje-slovenski regiji. Miroslav Brinovec, vodja Oglarske domačije Brinovec, ki s Srcem Slovenije uspešno sodeluje že več kot 10 let, pravi: »Skupaj smo naredili program in z njim privabili na našo domačijo prve obiskovalce, v začetku so bili šolarji. Predvsem nam je Srce Slovenije omogočilo promocijo naše dejavnosti. Prav tako so nam pomagali pri prijavi na razpisu za evropska sredstva za razvoj podeželja, skupaj smo se prijavili in na njem uspeli.«
Ena izmed njihovih glavnih dejavnosti je tudi lokalna samooskrba s hrano. »Vesela sem, da smo skupno dobavili že 276 ton lokalne hrane v javne institucije. To dejavnost smo načrtno podpirali z razvojnimi sredstvi Leader in občinskimi sredstvi,« pojasnjuje direktorica. Njihova posebnost in prednost je, da ne ločijo turizma od podjetništva in drugih dejavnosti, temveč jih skupaj z ljudmi povezujejo. Tako se lahko pohvalijo, da so vzpostavili 32 kolesarskih poti in 17 povezanih postajališč za avtodome.
Razvojni center Srca Slovenije bo ob 15-letnici delovanja od tega vikenda do oktobra na edinstven način obogatil ponudbo za obiskovalce pri turističnih ponudnikih v sklopu Vikendov odprtih vrat v Šmartnem pri Litiji, Lukovici, Litiji in Kamniku. Obiskovalci lahko v enem vikendu obiščejo več turističnih ponudnikov, ki jim bodo ponudili edinstveno izkušnjo. Na točkah, označenih s srčki, lahko spoznajo lokalno območje, njihovo domačo hrano, ob tem pa bodo obiskovalci deležni tudi posebne ugodnosti.
Prvi Vikend odprtih vrat bo v Šmartnem pri Litiji od petka, 28. avgusta, do nedelje, 30. avgusta.
V petek, 28. avgusta, se boste lahko podali na brezplačen ogled znamenitosti Šmartnega pri Litiji, ki se začne ob 17. uri na Staretovem trgu in se udeležili brezplačne lončarske delavnice z vretenom pri Barbari Dacar ob 18. uri.
V soboto, 29. avgusta, vas ob 9. uri čaka pravo doživetje na brezplačnem ogledu stalne zbirke savskih prodnikov v Gasilskem domu na Bregu pri Litiji. Ob 10. uri se lahko udeležite vodenega sprehoda po gozdni čebelarski poti v Dragovškem.
Za nedeljski izlet, 30. avgusta, pa so za vas pripravili brezplačna vodenja v Gradišču pri Primskovem, kjer vas ob 10. uri pričakuje Etnološko društvo Jurija Humarja. Od 11.30 vas bodo zeliščarji popeljali na Javorsko energijsko pot na Javorju. V soboto in nedeljo pa lahko doživite posebnosti odprtih vrat, ki zajemajo brezplačen voden ogled gradu Bogenšperk z različnimi ustvarjalnimi delavnicami.
Ugodnosti in presenečenja pa pripravljajo lokalni ponudniki, ki imajo na vratih obešen srček in se nahajajo na naslednjih točkah:
̶Domačija Spominov, Gradišče pri Litiji 7, ki bo od petka do nedelje vsako polno uro odprla vrata tematske razstave starih predmetov in fotografij.
̶Eko domačija Vovk, Gradišče pri Litiji 1, kjer vas gostitelji vabijo na vodene oglede z degustacijo v petek ob 15. in 17. uri in v soboto in nedeljo vsako drugo polno uro.
̶Zeliščarska domačija Pivec, Vrata 3, kjer si lahko vse tri dni do opoldneva vsako polno uro privoščite ogled vzorčnega zeliščnega vrta z degustacijo zeliščnih čajev in kulinaričnih dobrot. V nedeljo se bodo ob 14. uri predstavili na gradu Bogenšperk.
̶Gostilna Maček, Usnjarska cesta 7, kjer bodo pripravili dva posebna jedilnika s svežimi domačimi testeninami in istrskimi fuži.
̶Gostilna Pustov mlin, Cerovica 19, ki bo vse dni navduševala s postrvmi, pripravljenimi na različne načine, ter z domačim kruhom in pecivom.
̶Gostilna pri Janezu, Velika Štanga 7, kjer vas v soboto in nedeljo pričakujejo z jedmi, pripravljenimi po receptih naših babic.
Naslednji vikendi odprtih vrat bodo še: od 4. do 6. septembra v Lukovici, kjer boste lahko okusili domač kruh in lokalno pivo, spoznali čebelarstvo in stare obrti. Na lov za gozdnimi pustolovščinami in tradicijami oglarjenja ter rokodelstva se lahko podate v vikendu od 25. do 27. septembra v Litiji. Srce Slovenije bo na stežaj odprlo svoja vrata tudi v Kamniku od 23. do 25. oktobra, ki navdušuje z razgledi po bogati preteklosti in po slikoviti naravi Kamniško-Savinjskih Alp. Vikende odprtih vrat za nepozabne potepe lahko načrtujete na: www.srce-slovenije.si/turizem
V priponki prilagamo še audio izjavo direktorice Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandre Gradišek o delu Razvojnega centra Srca Slovenije in audio izjavo direktorice Javnega zavoda Bogenšperk Joži Vovk o prihajajočem Vikendu odprtih vrat v občini Šmartno pri Litiji.
Avtor fotografij: Matej Povše

Razvojni center Srca Slovenije je sodeloval v 23 evropskih projektih na 12 različnih EU programih. Sodeluje s 198 partnerji iz 33 evropskih držav. Območje so predstavili na več kot 130 lastnih dogodkih ter na skoraj 150 lokalnih, nacionalnih in mednarodnih predstavitvah. Preko točk VEM – vse na enem mestu so pomagali pri ustanovitvi več kot 1000 podjetij in izvedli več kot 4700 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.
Več informacij:
Razvojni center Srca Slovenije
Telefon: 01 89 62 710; e-pošta: info@razvoj.si
Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil
Telefona: 01 547 65 18, 041 812 669; e-pošta: info@jernejcic.si